Srbija

Sreda, 08.05.2013.

20:57

U Srbiji ništa ne radi bez mita

Nema posla bez korupcije. U to veruje, ako je suditi po rezultatima istraživanja kompanije "Ernst i Jang", čak 83 odsto menadžera u Srbiji.

Izvor: Novosti

Default images

Ispitivanje je, inače, sprovedeno u 36 zemalja sveta i u njima u proseku 57 odsto anketiranih smatra da je mito široko rasprostranjeno u biznisu.

Podmićivanje je, međutim, najnormalnija pojava u Sloveniji, koja je prva na ovoj listi, a zatim u Keniji i Hrvatskoj. Sa više od 80 odsto onih koji je smatraju uobičajenom, Srbija se našla u grupi sa Grčkom, Slovačkom i Rusijom.

"Istraživanje je takođe pokazalo da 44 odsto ispitanika iz Srbije smatra da su mito i korupcija uobičajena praksa za zaključivanje novih poslova, u poređenju sa 26 odsto od ukupnog broja ispitanika" kažu u "Ernst i Jangu".

Tako 23 odsto ispitanika iz Srbije veruje da bi poslovanje u skladu sa antikoruptivnim politikama ugrozilo njihovu konkurentnost na tržištu. Skoro polovina ispitanika iz Srbije pesimistična je u pogledu poboljšanja uslova poslovanja na lokalnom tržištu u narednih godinu dana. Nalazi istraživanja pokazuju i da je svaki peti ispitanik svestan da je u prethodnih 12 meseci u njegovoj kompaniji došlo do finansijskih manipulacija. Domaći poslodavci potvrđuju da u mnogim granama nije moguće išta uraditi ukoliko se pravi ljudi ne podmite.

"U građevinarstvu je skoro nemoguće bilo šta uraditi bez korupcije", kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca.

" Tako je svuda gde je birokratija komplikovana i obimna. Slično je kod uvoza robe, kada se neki atesti čekaju predugo. Korupcije ima u sivoj zoni prilikom ulaska robe nelegalnim kanalima. Naše istraživanje od pre nekoliko godina je pokazalo da je skoro dve trećine ugostitelja primorano da inspekciju podmićuju hranom, pićem ili novcem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

8 h

Podeli: