Paljenje peći u Železari (FOTO)

U Železari Smederevo danas je pokrenuta visoka peć, čime je obnovljena proizvodnja u tom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

13:10

Default images

Tom činu prisustvovao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

U železari je visoka peć broj 2 pokrenuta posle devet meseci rada u tzv. tihom hodu.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik američki Ju-Es stil odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.
(Tanjug)
Tender za prodaju železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajted plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije nije dostavila ponudu.
(Tanjug)
Novi tender za izbor strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio ruski Uralvagonzavod.

Na zahtev "Uralvagonzavoda" tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.

Zatim je krajem februara predstavljen plan za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo uz pomoć države i povratak na posao oko 5.000 zaposlenih u železari i zapošljavanje oko 250 novih radnika.
(Tanjug)
Smederevska Železara pod imenom Sartid prodata je u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

U prvim godinama ta kompanija je kontinuirano ulagala u pogone i postrojenja smederevske železare.
(Tanjug)
Posle 18 godina neaktivnosti, u železari je ponovo 2005. godine puštena u rad visoka peć broj 1 u Smederevu, a iste godine je Agencija za promociju stranih ulaganja i izvoza - SIEPA proglasila Ju es stil Srbija najvećim izvoznikom naše zemlje.

Od 2006. do 2008. proizvodnja se prvi put približila projektovanom kapacitetu železare od 2,2 miliona tona čelika godišnje, ali on nije dostignut.
(Tanjug)
Proizvodi kompanije u najboljim godinama rada imali su tržište u oko 60 zemalja sveta, a najbolja godina u istoriji kompanije bila je 2007, kada je i nedeljnik "Ekonomist" proglasio izvoznikom godine.

Velike investicije u vrednosti od oko 80 miliona dolara usledile su u oblasti zaštite životne sredine u periodu 2008. do 2010. godine.
Kompanija Železara Smederevo ima pogone u selu Radinac u blizini Smedereva, Šapcu i Kučevu, a u jugoistočnoj Evropi je poznata po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.

Čeličana je osnovana 1913. godine, pod imenom SARTID (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

23 h

Podeli: