Hotel zarađuje kao fabrika

U budžet Srbije se od turizma godišnje slije 2,5 milijardi dolara, ali država i dalje ne prepoznaje ogroman potencijal ove privredne grane.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

21:00

Default images

Devizni priliv od turizma prošle godine iznosio je milijardu dolara, a zarada od domaćih turista, koji čine okosnicu srpskih uslužnih delatnosti, donela je budžetu još 1,5 milijardi dolara.

"Ovaj iznos nije za potcenjivanje, pogotovo stoga što Srbija ima odlične mogućnosti za razvoj turizma", kaže Slobodan Unković, direktor departmana za poslediplomske studije Univerziteta Singidunum.

Rad velikog hotela sa pet zvezdica u prestonici može se porediti sa pravom industrijskom halom. Pored velikog broja zaposlenih, hoteli donose devizni priliv, a donose posao i mnogobrojnim malim privrednicima. Većina investicija u domaćem turizmu su inostrane, najčešće grinfild, i važne su za Srbiju. Iz budžeta planirano je odvajanje 2,6 milijarde dinara subvencija za turizam, među kojima je izgradnja dve nove banje. Nažalost, pomoć države često se ne iskoristi, jer nema dobrih projekata.

"U klasičnim industrijskim granama Srbija nema šansi, jer nikada više nećemo imati giganta poput "Lole Ribara“", kaže Unković.

"Ukoliko uslužne delatnosti posmatramo kao privrednu granu drugog ili trećeg reda, nikada nećemo shvatiti kako su razvijene zemlje dostigle razvoj. Naše industrijske grane treba da se obnove, ali samo one za koje postoje realne potrebe. Raduje nas automobil proizveden u Kragujevcu ako za njim zaista postoji potražnja. Uporedo sa tim, međutim, ne treba zanemariti servise".

Turizam i ugostiteljstvo čine 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok u razvijenim zemljama iznosi 5,5 odsto. Potencijal je veliki, a da usluge postaju sve važnije u privredi Srbije dokazuje i činjenica da je 2010. godine turizam činio samo dva odsto našeg BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: