Ugovorena isporuka gasa do 2021.

Potpisana dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do 2021. Time je obezbeđena potpuna bezbednost u snabdevanju i niža cena gasa u narednih 10 godina.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.03.2013.

13:22

Default images

Prvi ugovor su potpisali predsednik Upravnog odbora “Gasprom eksporta” Aleksej Miler i direktor “Jugorosgasa” Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler, u ime “Gasprom eksporta”, i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Ugovori su potpisani u Vladi Srbije, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina i ministra za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje Milana Bačevića.

Miler je posle potpisivanja ugovora, rekao da će Srbija, zahvaljujući dugoročnom ugovoru do 2021. godine, dobijati gas po preferencijalnim cenama, koje su 13 odsto niže od ranijih.

On je istakao da je Srbija strateški partner Rusije u energetici, o čemu svedoči taj ugovor, ali i dosta uspešno realizovanih projekata u prethodnom periodu, među kojima su saradnja na podzemnom skaldištu gasa Banatski dvor, u Naftnoj industriji Srbije i na Južnom toku.

"Imamo i veoma krupne planove za budućnost", poručio je Miler i naveo da je u planu izgradnja gasnih centrala u Srbiji, koje će dobijati gas po preferencijalnim uslovima i iz kojih će se struja proizvoditi po nižim cenama od sadašnjih.

On je najavio da će gas Južnim tokom doći do bugarske obale u decembru 2015. godine, a da će isporuke gasa Srbiji Južnim tokom početi 2016.

Obim gasa koji će proticati Južnim tokom, veći je od onog koji je predviđen dugoročnim ugovorom, kojim je predviđena isporuka Srbiji od 1,5 milijardi kubika godišnje, a u okviru Južnog toka 3,9 milijardi.

Miler je istakao da će Srbija tim ugovorom dobiti niže cene gasa i sigurnost snabdevanja u dugom periodu, što je najbolji odgovor onima koji su se pitali da li i zašto Srbija potpisuje ugovore sa “Gaspromom” i koji su isticali da je bolje da Srbija kupuje gas na spot tržištu.

"Šta bi ti ljudi sada rekli i kako bi objasnili srpskoj javnosti, kada danas gas na spot tržištu košta 800 dolara za 1.000 kubnih metara", zapitao se on.

Dušan Bajatović je ranije naveo da će prosečna cena ruskog gasa biti 370 dolara za 1.000 kubnih metara, umesto dosadašnjih 490.

Na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora o snabdevanju ruskim gasom, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljuju pitanja.

"Rusija najvažniji spoljnopolitički partner"

Pre potpisavanja ugovora, premijer Dačić se sastao s Milerom iza zatvorenih vrata, a potom su delegacije Vlade Srbije i “Gasproma” razgovarale o budućim zajedničkim planovima i poslovima.
Aleksej Miler i Ivica Daèiæ (Tanjug)
Premijer Dačić najavio je da će 10. i 11. aprila boraviti u Ruskoj Federaciji, i naglasio da je saradnja i najveći mogući stepen razumevanja u odnosima Rusije i Srbije put ka potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve države.

Dačić je rekao da je Ruska Federacija najvažniji spoljnopolitički partner Srbije, a odnosi i poslovi sa "Gaspromom" od vitalnog značaja, jer je "reč o velikim investicijama i poslovima koji mogu da podignu sveukupni odnos dveju država".

Prema rečima premijera, Srbija je prvi put sa "Gaspromom" potpisala dugoročni ugovor koji će važiti do kraja 2020. godine, dok su svi prethodni bili godišnji.

"Uslovi iz ovog ugovora spadaju u najbolje moguće preferencijalne uslove u svetu", naglasio je premijer.

Dačić je istakao značaj ranije popisanih ugovora sa Rusijom, i posebno izdvojio onaj u vezi sa NIS-om, gde je obim investicije bio dve milijarde evra, i dodao da se u narednom periodu mogu očekivati još dodatne tri milijarde evra.

Premijer je najavio da se, u saradnji s Rusijom, između ostalog, planira izgradnja gasnih centrala, stabilna cena isporuke gasa velikim gigantima, kao što su Azotara u Panečevu ili "Petrohemija", kao i mogućnost izgradnje još nekoliko podzemnih skladišta kao što je u Banatskom dvoru.

"U narednoj godini, a možda i ranije, biće realizovana investicija od 1,7 milijardi evra, a to je izgradnja Južnog toka. Nadam se da će ta investicija biti završena do 2016. godine i da će u narednim godinama imati multiplikovan efekat", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je za Srbiju važan krak Južnog toka koji ide ka Republici Srpskoj, kao i mogućnost da domaće kompanije učestvuju u izvođenju radova i angažovanje domaće opreme.

"Jačanje odnosa u svim sferama"

Miler se danas sastao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem koji je izjavio da Srbija očekuje jačanje odnosa sa Rusijom u sfim sferama društvenog života.

Vučić je sa predstavnicima “Gasproma” razgovarao o izgradnji gasnih centrala, prisustvu ruskog kapitala u Srbiji, investicijama u energetici, kao i izgradnji Južnog toka, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika vlade.

"Srbija i Rusija svakoga dana unapredjuju svoje ekonomske odnose i u narednoj godini očekujemo jačanje medjusobnih odnosa u svim sferama društvenog života", istakao je Vučić.

Da li će pojeftiniti i gas za građane?

Urednica “Balkan magazina” Jelica Putniković međutim, ne veruje da će danas potpisani ugovori značiti i niže cene za građane, jer “Srbijagas” navodi i da tranutna cena gasa nije ekonomska.

“Verujem da kada se završi rastrukturiranje, kada se završi cela ta priča oko toga šta je trošak ‘Srbijagasa’ u tranzitu, u nabavci, u distribuciji, da ćemo imati čistu računicu i da znamo šta plaćamo. Nadamo se da bar neće poskupeti ako neće pojeftiniti”, ocenjuje Jelica Putniković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: