Deoničari C marketa dobijaju akcije

Sadašnjim i bivšim radnicima C marketa besplatno će biti podeljeno najviše 3,5 odsto akcija tog trgovinskog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

16:08

Default images

A toliko će najmanje biti preneto i Akcionarskom fondu, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.

"Agencija će obavestiti C market, nakon potpisivanja ugovora o prodaji preostalog duštvenog kapitala tog preduzeća, da je dužno da donese odluku o izdavanju akcija bez naknade i objavi javni poziv za upis besplatnih akcija", rečeno je Beti u Agenciji.

Javni poziv će biti objavljen na oglasnoj tabli preduzeća, u "Službenom glasniku" i u jednom dnevnom listu.

Prema Zakonu o privatizaciji predvidjeno je da se sadašnjim i bivšim zaposlenima C marketa prenese najviše 15 odsto kapitala koji se privatizuje.

U toku su pregovori s belgijskom kompanijom Delez prodaji 16,3 odsto kapitala C marketa koji je ostao u društvenom vlasništvu.

Praksa Agencije je da ugovorom o tenderskoj prodaji društvenog kapitala predvidi obavezu budućeg kupca da u odredjenom roku uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija, po ceni koja ne može biti manja od cene ostvarene u postupku prodaje društvenog kapitala. Delez, jedini učesnik na tenderu, ponudio je za otkup preostalog društvenog kapitala C marketa isplatu od 300 evra po akciji, odnosno ukupno 9,7 miliona evra.

Tenderom je bilo propisana minimalna cena od 9,6 miliona evra za 16,3 odsto kapitala C marketa, odnosno 295,45 evra po akciji.

Društveni kapital u C marketu, koji nije preuzela belgijska kompanija Delez, čini 23,2 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća. Kako 30 odsto preostalog kapitala "C marketa" po zakonu pripada bivšim i sadašnjim radnicima i Akcionarskom fondu, država prodaje udeo od 16,3 odsto ukupnog kapitala firme koja je sada u većinskom vlasništvu Deleza.

Cena za otkup akcija manjinskih akcionara ne može biti manja od cene ostvarene na tenderu.

U utvrdjivanju minimalne cene za društveni kapital C marketa nije se uzimala u obzir vrednost transakcije iz 2011. kada je Delez grupa preuzela Delta Maksi u čijem je sastavu C market.

Objašnjeno je da je tada prodato 100 odsto vlasništva u Delta maksiju sa celokupnom imovinom i obavezama i da dve transakcije nisu uporedive.

Delez je krajem jula 2011. godine kupio Delta maksi za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug od 318 miliona. Trgovina Delez Srbija ima više od 350 prodajnih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: