Blokada radova zbog male nadoknade?

Građani Borče i Ovče čije su parcele na trasi prilaznih saobraćajnica mostu Zemuna-Borča najavili su da će braniti imovinu blokiranjem radova.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.02.2013.

15:14

Default images

Oni će, naime blokirati radove ako im se ne poveća naknada za ekpspoprijaciju zemljišta.

Kako su na konferenciji za novinare kazali predstavnici vlasnika zemljišta, Poreska uprava Palilule ponudila im je nadoknadu od 164 do 320 dinara po kvadratnom metru plodnog zemljišta (od 150 do 300 evra po aru), što je nekoliko desetina puta manje od realne vrednosti.

Za potrebe gradnje saobraćajnice koja će spojiti Pančevački put sa mostom Zemun-Borča, preko Dunava, predvidjena je eksproprijacija oko 25 hekata na 109 parcela u vlasništvu oko 100 porodica iz Borče i Ovče, od kojih veliki broj živi od poljoprivrede.

Vlasnici zemljišta traže veće nadoknade ili zamenu zemljišta, ali su, kako su istakli, njihovi predlozi odbijeni.

Vlasnik jedne od parcela Lazar Šikl kazao je da se stanovnicima Borče i Ovče oduzimaju i tri puta veće površine za izgradnju benzinskih pumpi i pratećih objekata uz put.

"Da li mislite da će te oduzete površine sutra prodati nekim budućim investitorima po ceni od 320 dinara po kvadratnom metru? Sigurno smo da će cena biti i preko 10.000 evra po aru", kazao je Šikl i naveo da se time otvaraju mogućnosti da "pojedinci na položaju stave veliki deo novca sebi u džep".

Šikl je kazao i da se Grad Beograd već uknjižio kao vlasnik oduzetih parcela, a stari vlasnici su izbrisani iako naknade nisu isplaćene.

Vlasnik parcele iz Ovče Trajan Boljancu kazao je da se ponudjenom cenom od 164 dinara po kvadratnom metru za otkup parcela ugrozava egzistencija vlasnika zemljišta rumunske nacionalnosti iz Ovče, od kojih većina živi od poljoprivrede. On je kazao da im su takvom ponudom ugrožena prava pripadnika rumunske manjine i najavih će da se obratiti za pomoć i Ambasadri Rumunije.

"Ne bunimo se protiv izgradnje obilaznice, već tražimo da nam se isplati realna cena zemljišta", kazao je Boljancu.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da je prvoklasno vojvodjansko zemljište predvidjenom eksproprijacijom za prilazni put mostu Zemun-Borča usitnjeno na neupotrebljive parcele razdvojene autoputem.

"Vlasnici parcela su odlučni da istraju u svojim zahtevima i braniće svoje privatne posede svom raspoloživom mehanizacijom, a istrajaće u zahtevima do suda u Strazburu", račeno je na konfereniciji za novinare.

Most Zemun-Borča preko Dunava dug je 1.482 metra gardi kineska kompainija CRBC, a gradi se i 21 kilometar prilaznih puteva. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona dolara.

Iz Direkcije za građevinsko zemljiše i izgradnju Beograda saopšteno je da prema zakonu, vlasnicima zemljišta koje je predmet eksproprijacije pripada pravo na nadoknadu u visini tržišne vrednosti eksproprisanog zemljišta. "Procenu tržišne vrednosti zemljišta vrši Poreska uprava Ministarstva finansija RS. Na osnovu takve procene daje se ponuda za nadoknadu vlasnicima zemljišta koje ulazi u sastav saobraćajnice. Prema proceni pribavljenoj od Poreske uprave, tržišna vrednost zemljišta u KO Borča iznosi 320,00 dinara po kvadratnom metru. Direkcija je od Poreske uprave zatražila da se izvrši provera date cene u smislu mogućnosti povećanja, ali je Poreska uprava ostala pri prvobitno određenoj ceni, saopšteno je iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda", saopšteno je iz Direkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: