Za penzije sa KiM dajemo mlrd. €

Vlada pripremila plan oko penzija stečenih na KiM, za čiju isplatu je prema nezvaničnim procenama potrebno milijardu evra, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

09:15

Default images

Sledeće nedelje biće objavljen oglas sa podacima šta treba priložiti od dokumenata.

Prema Akcionom planu za rešenje isplate ”kosovskih penzija”, koji je usvojila Vlada, do 20. avgusta znaće se tačne mere koje će država preduzeti, ko ispunjava uslove za korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i koliko će to koštati Srbiju.

Nezvanična računica pokazuje da će država iz budžeta morati da odvoji preko milijardu evra.

Sledeće nedelje, kažu u Ministarstvu rada i socijalne politike, biće objavljen oglas s podacima šta treba priložiti od dokumenata ako neko potražuje penziju stečenu na KiM:

Zahtev može da podnese samo onaj ko priloži rešenje o penziji, potvrdu identiteta i uverenje o životu. Svi dokazi moraju da budu usaglašeni sa zakonima Srbije.

Dokumenta će biti podnošena do sredine aprila, ali Fond PIO će primati zahteve i kasnije. Prijave će se predavati filijalama PIO Fonda koji će ih i razmatrati. Da bi neko ostvario pravo na penziju sa KiM ne sme da prima penzije po dva osnova, a novac će biti isplaćen samo onima koji nisu primali penzije od privremenih institucija sa KiM.

Ova odluka Vlade usledila je posle presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je bračni par Grudić dobio tužbu protiv Srbije jer invalidske penzije nisu dobijali više od decenije. Isplata penzionerima na Kosovu obustavljena je pre 10 godina, jer Srbija od 1999. ne može na toj teritoriji da naplati doprinose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: