Kada je politika gora od suše...

Neupućeni bi rekli da su suša i prepolovljeni rod bili glavni problem koji je mučio poljoprivrednike u ovoj godini.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2012.

21:17

Default images

Zemljoradnici su, međutim, saglasni da su katastrofalnu sušu, na "rang-listi“ problema pretekli - političari i nebriga države.

Godina im je, kažu poljoprivrednici, počela zaokretom agrarne politike i malim budžetom za jedinu delatnost u Srbiji, koja iole funkcioniše.

"Onda nas je "sastavila“ suša", priseća se Miroslav Kiš, ratar iz Subotice.

"Bilo je i mraza, koji je uništio voćnjake, pa su stigle i zabrane izvoza, promena vlasti, a muku mučimo i sa Zakonom o podsticajima, koji, bukvalno, ništa ne menja. I dalje smo daleko od sredstava, koja bi mogli da "povučemo“ iz pretpristupnih fondova EU. Kako god da se okrene, političari su bili gori po poljoprivredu od vremenskih neprilika..."

Stočarima je, takođe, kako navodi Josip Dulić, vlasnik farme muznih krava iz Đurđina, neadekvatna državna politika napravila više štete od suše.

"Još letos smo ukazivali na to da će stočna hrana biti skupa, zbog suše, i da bi trebalo da nam država brzo pomogne", kaže Dulić.

"To se, međutim, nije dogodilo. Subvencija po hektaru isplaćena je tek u novembru, premija za mleko za treći kvartal stigla je tek pre nekoliko dana, a subvencije po umatičenom grlu tek se sada sporadično isplaćuju. Za taj novac sada možemo da kupimo stočnu hranu koja je daleko skuplja. Da smo ga dobili letos, sigurno je da bismo kupili daleko više i daleko kvalitetnije hrane, i sad bismo i mi, ali i država, imali obezbeđeno stabilno snabdevanje mlekom"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: