Prijava imovine: Zamka za bogate

Ministarstvo finansija i privrede priprema odluku koja će obavezati bogate građane Srbije da prijave svu svoju imovinu, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

21:29

Default images

Dokument bi trebalo da prođe Vladu već sledeće nedelje. To je pretpostavka da od sledeće godine poreznici krenu u unakrsnu kontrolu onog šta najimućniji u Srbiji poseduju, a koliko, s druge strane, zvanično zarađuju. Sa ciljem da razliku između prijavljenog i stečenog - oporezuju.

Nadležni u Ministarstvu finansija tek pripremaju uslove i kriterijume koji će presuditi kolika imovina znači bogatstvo u Srbiji. Ova odluka treba i da definiše koja se sve vrsta imovine prijavljuje i evidentira.

"Svi detalji odluke biće poznati 14. decembra. Kriterijumi se pripremaju" - kažu za “Novosti” u Ministarstvu finansija i privrede. Najverovatnije je da će se granici postaviti na 300.000 evra. Svako ko ima gotovinu, nekretnine, deonice i drugu imovinu iznad te sume, moraće da je prijavi. A cilj unakrsne kontrole je da se kod onih koji su vlasnici vredne imovine proveri odakle im novac za nju.

Ukoliko obveznik poseduje kuće, lokale, akcije, ušteđevinu za, na primer, 100.000 evra vredniju od zvanično prijavljenih primanja, poreznici će mu na razliku naplatiti porez.

Prijava imovine je prilika i da se napravi trenutni presek stanja. Narednih godina poreznici će imovinu obveznika porediti sa današnjim stanjem. I oporezivati sve što je u međuvremenu stečeno mimo njihove evidencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: