Srbija

Nedelja, 02.12.2012.

11:50

"Nema sredstava za mehanizaciju"

Program subvencionisanja poljoprivredne mehanizacije je prekinut jer nema sredstava, izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija Aleksandar Ljubić.

Izvor: Tanjug

Default images

Državni sekretar Ljubić je za Tanjug kazao da je "program, koji je bio namenjen svim proizvođačima poljo mehanizacije, prekinut budžetom za 2013. zato što nema sredstava ", kao i da je njegov efekat poslednjih godina počeo da opada.

Ljubić je u osvrtu na navode predstavnika Industrije motora Rakovica (IMR) i Industrije mašina i traktora (IMT) da će se ukidanje podsticaja negativno odraziti na njihovo poslovanje, rekao da se očekuje da ta preduzeća tokom 2013. budu privatizovana.

"IMT i IMR su u postupku restrukturiranuja. Očekujemo da za njih bude nađen partner, za kompletnu imovinu ili njen deo i da na taj način okončaju svoj postupak privatizacije, jer u obliku u kom danas funkcionišu, ona nisu održiva", naveo je Ljubić.

Ljubić je napomenuo, osvrnuvši se na trenutnu situaciju u proizvodnji traktora u fabrikama IMT i IMR, da svaki proizvod može imati tržište, ali da je pitanje kolika je njegova cena i ko će je platiti.

Kako je naveo, u slučaju ta dva preduzeća pojačano interesovanje za njihove proizvode plaća država.

"Ima mnogo kompanija u Srbiji, kao i proizvoda. Ukoliko bi država počela da kreira tražnju na tržištu tako što plaća i subvencioniše proizvode, to nas nigde ne bi odvelo", ocenio je Ljubić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede je naglasio da je subvencionisanje proizvodnje i prodaje kratkoročna mera koja preduzeću treba da pomogne da prevazidje kriznu situaciju i nastavi da funkcioniše tržišno i normalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

9 h

Podeli: