Sutra veći PDV i akcize

Stopa PDV od sutra će umesto dosadašnjih 18 odsto biti 20 odsto, ali će za osnovne životne namirnice ostati nepromenjena stopa od osam odsto.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

11:32

Default images

Takođe će od sutra biti povećane akcize na dizel gorivo, tečni naftni gas, kao i na cigarete.

Očekuje se da efekat povećanja PDV u državnoj kasi bude u 2013. oko 35 milijardi dinara više.

Akcize na dizel gorivo biće povećane sa sadašnjih 37 na 42 dinara po litru, a akcize na tečni naftni gas će porasti na 30 dinara po litru.
Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, dok akcize na bezolovni benzin ostaju nepromenjene i dalje će iznositi 49,6 dinara po litru.
Akcize na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila biće 42 dinara po litru.
Od sutra će biti povećana i specifična akciza na cigarete i to sa 33 na 43 dinara po pakli, a plan je da ona od 1. jula 2013. bude povećana za još dva dinara.
Uvedene su promene i po pitanju akciza na kafu, pa je predvidjeno da se plaćaju po kilogramu - 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.
Sa druge strane, zanatlije neće morati svoj promet da obavljaju preko fiskalnih kasa, budući da je parlament usvojio izmene Zakona o fiskalnim kasama kojima je to predvidjeno. Ministar finansija Mlađan Dinkić je zanatlijama preporučio da sada ne plaćaju defiskalizaciju tih kasa, već da ih jednostavno isključe ili prodaju onima kojima su potrebne.
Za one koji će i dalje biti u obavezi da imaju fiskalne kase novim rešenjima ukida se mera zabrane delatnosti do 60 dana kojima su tokom kontrole utvrdjene nepravilnosti u radu - ukoliko nisu omogućili daljinsko očitavanje fiskalne kase, ukoliko izdaju isečke koji nemaju sve elemente propisane zakonom, ili ako se podaci iz dnevnog izveštaja na kasi ne slažu sa podacima iz daljinski očitanog izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: