Na kursu dinara zgrću milione evra

Samo na informaciji o vrednosti evra za naredni dan mnogi u Srbiji zarađuju milione.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

09:25

Default images

Svi koji znaju da li će kurs sutradan pasti ili porasti, mogu sebi da uštede astronomske sume.

Zato se agencije koje "procenjuju" kretanje evra prema dinaru, u poslednje vreme ubijaju od posla

U momentu kada je Narodna banka Srbije objavila svoju procenu sutrašnjeg kursa evra od 115,11 dinara, na jednom od brojnih internet-sajtova koji za novac pružaju uslugu obaveštavanja o visini deviznog kursa za naredni dan, stajalo je 114,89. Iako se cifre razlikuju, nema sumnje da je ovde reč o padu kursa u odnosu na važeći srednji od 115,53 dinara. Za obične građane, koji prodaju 10-20 evra iz "šteka" da prespoje vreme do naredne plate, ove informacije nisu toliko značajne.

Pogotovo iz razloga što su menjači uvek brži i svaku promenu sutrašnjeg kursa već danas zaračunaju na svojim listama, kako ne bi bili u gubitku.

Međutim, za one koji dnevno kupuju ili prodaju velike iznose deviza, poput velikih kompanija koje imaju devizna plaćanja, kao što su uvoznici, ili onih koji plaćaju rate kredita uzetih u inostranstvu, ova razlika od dvadesetak para po evru i te kako je značajna.

Sutrašnji kurs, poznato je, zavisi od iznosa deviza i cene po kojoj banke danas trguju na međubankarskom deviznom tržištu. Odakle privatnim firmama konkretni podaci o trenutnim kotacijama kursa, koje pri tome objavljuju iz sata u sat, počev od devet časova ujutru, kada banke još ne počnu sa trgovanjem - nepoznanica je.

Ova vrsta podataka, tvrde u Narodnoj banci Srbije, ni na koji način ne dolazi iz NBS. Centralna banka u 14 časova samo objavljuje svoju procenu sutrašnjeg kursa, i to na osnovu određenog bankarskog trgovanja.

Upućeni upiru prst u dilere u bankama, koji se bave poslom kupovine i prodaje deviza za svoju banku ili bankine klijente i samim tim imaju pristup svim informacijama.

Ipak, oni ne trguju za svoj račun, a ponekad i mala količina deviza na ovakvom plitkom tržištu može kurs da okrene u željenom pravcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: