Kad meso poskupi manje ga kupujemo

Poskupljenje mesa od 20 procenata koje se najavljuje imalo bi za posledicu smanjenje potrošnje i kupovine te životne namirnice za četvrtinu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2012.

10:48

Default images

Kako je upozorio predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević, Srbija je, ionako, među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa.

"Najava poskupljenja mesa za 20 procenata je nerealna i neopravdana, jer će u narednom peridu biti veća ponuda, što će povećanje cena dovesti u pitanje", rekao je Bogosavljević.

Proizvodjači i preradjivači mesa ranije su rekli Tanjugu da će povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno "podgrejati" i ovogodišnja suša, neminovno prouzrokovati poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata.

Bogosavljević je rekao da očekuje da će Vlada Srbije "energičnije reagovati" na najavu poskupljenja mesa i preduzeti odgovarajuće mere kako bi bio zaštićen standard gradjana.

On je podsetio da je ranijih godina bilo situacija da su proizvodjači podizali cene mesa, što bi uticalo na pad prometa zbog čega su bili prinudjeni da ih ponovo sniže sa trgovcima dogovarajući razne akcije kako bi rasprodali zalihe.

"Netržišna i neekonomska ponašanja vrate se proizvodjačima kao bumerang", naglasio je Bogosavljević.

Podsećajući da je u protekla dva meseca, a naročito u julu cena sojine sačme gotovo udvostručena, a za 20 do 30 odsto su poskupeli kukuruz i druge sirovine za stočnu ishranu, direktor "Matijević agrara" Zoran Matijević izjavio je da to mora dovesti do povećanja cena mesa, "samo je pitanje kada će se ono dogoditi".

Za domaću stočarsku proizvodnju najbolje bi bilo da već sad budu povećane cene kako bi se zaustavila rasprodaja svinja i goveda i sačuvao stočni fond, istakao je on ocenjujući da bi odlaganje poskupljenja žive mere i mesa za nekoliko meseci bio u krajnjem ishodu "lošiji scenario" za sve. I predstavnik sremskog Udruženja proizvodjača svinja "Graničar" u Kuzminu Vladan Babić smatra da bi cena žive mere tovljenika trebalo da bude povećana sa sadašnjih 190 do 200 dinara na 250 dinara za kilogram, jer je bez te cene veoma teško zasnovati novu proizvodnju.

On je Tanjugu rekao da naša zemlja ima uslove za intenzivnu stočarsku proizvodnju, ali bi odredjenim merama trebalo podstaći proizvodjače, pre svega da prošire "zapate" kvalitetnih krmača, a time i povećaju broj tovljenika na 25 ili 26 po jednoj krmači.

Država bi odredjenim merama, pre svega povoljnim kreditima, trebalo da podstakne proizvodnju tako što bi stočari uložili u objekte i opremu, što bi u krajnjem slučaju očuvalo i znatno unapredilo stočni fond.

"Mi imamo i kvalitetne farmere i kvalitetne preradjivače mesa i taj potencijal moramo na najbolji način da iskoristimo", ističe Babić i dodaje da bi svaki ozbiljan uzgajivač svinja u Sremu mogao da ima od 50 do 100 krmača, što je odlična osnova za kvalitetnu proizvodnju.

Prema podacima Privredne komore Srbije, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinejtine i 17,2 kilograma živinskog mesa, što je daleko ispod proseka zemalja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: