Dinkić kontroliše Jorgovanku

Uvođenje Uprave za nadzor u NBS, ekonomski analitičari ocenjuju kao želju lidera URS-a da drži barem jednu polugu moći u centralnoj banci, piše Press.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.08.2012.

11:45

Default images

Direktor Uprave za nadzor u Narodnoj banci Srbije, koji će po novom zakonu imati gotovo ista ovlašćenja kao guverner, biće iz redova URS-a, saznaje Press.

Iako još nije zvanično potvrđeno, novi guverner NBS biće potpredsednica SNS-a Jorgovanka Tabaković, koju će prema najavi predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića parlament izabrati na sednici u ponedeljak. Ali prema novom zakonu u NBS se uvodi Uprava za nadzor finansijskim institucijama, na čijem čelu će biti čovek koji će biti ravnopravan sa guvernerom, a račune će polagati jedino Skupštini Srbije. To praktično znači da će NBS imati dva guvernera.

Da je prvi potez nove vlade izmena zakona o NBS pokazuje potrebu vlasti da sebi i svojim interesima podrede funkcionisanje najvažnijih institucija u zemlji, ocenjuju analitičari. Ekonomista Boško Mijatović naglašava da se i ovaj put menja zakon da bi se prilagodio idejama nove vlasti i guvernera.

"Čini mi se, ipak, da se ovim izmenama narušava samostalnost NBS i ide na razvlašćivanje guvernera. Zbog toga se uvodi funkcija direktora Uprave za nadzor, koja će imati znatna ovlašćenja. Ne bi me čudilo da upravo to mesto pripadne nekome ko je blizak ministru Dinkiću, poput Vesne Arsić, bivše državne sekretarke u Ministarstvu ekonomije", ističe Mijatović.

Član Saveta guvernera NBS Milojko Arsić kaže da novi zakon o NBS uopšte nije precizirao međusobni odnos guvernera i direktora Uprave za nadzor.

"Guverner se bavi monetarnom politikom, ali nadzor nad bankama može da se obavlja van centralne banke. U Americi, Britaniji i Austriji postoje ovakve uprave van centralnih banaka, sa zadatkom da obavljaju nadzor, i to su posebna nezavisna tela. Ovde su potpuno pomešana dva koncepta", smatra Arsić. On ističe da je po novom zakonu Uprava za nadzor samostalna institucija u okviru NBS i pita se kako će to funkcionisati.

"To može da stvori prostor za političke zloupotrebe, a videćemo da li će se i u kolikoj meri to koristiti. Pošto je direktor Uprave i član IO, nejasno je da li će moći da ga nadglasa guverner i viceguverneri pri donošenju odluka, i obrnuto", kaže Arsić.

Da je neuobičajeno da Skupština bira direktora Uprave za nadzor smatra i Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije .

"Vlast želi da pokaže da teži depolitizaciji jer će guvernerka biti politička ličnost, pa će neko drugi nadgledati rad banaka. Ipak, cilj može biti, kako se pretpostavlja, finansijska represija nad bankama", kaže Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: