Ikea: Prva robna kuća u jesen 2013.

Švedska kompanija Ikea planira da na jesen počne izgradnju prve robne kuće u Srbiji, izjavio je direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

11:17

Default images

Da li će taj plan biti realizovan zavisiće od efikasnosti administracije da izda sve potrebne dozvole, kazao je Lalić.

"Prva Ikeina robna kuća u Srbiji biće u Beogradu, na zapadnom delu prema aerodromu. Čekamo da dobijemo pravo konverzije zemljišta, lokacijsku i građevinsku dozvolu i imamo obećanje da će sve biti završeno u kratkom roku", rekao je Lalić u intervuju za agenciju Beta. U izgradnju robne kuće od 40.000 kvadrata, prema njegovim rečima, biće investirano oko 50 miliona evra, a prvi kupci bi u nju ušli godinu dana posle početka gradnje.

"Naš dugoročni plan je da u narednih 10 godina u Srbiji izgradimo pet robnih kuća, tako da bi ukupna investicija bila oko 250 miliona evra. Druga robna kuća bi bila u Nišu, zatim bi gradili drugi prodajni objekat u Beogradu, a potom u Novom Sadu i u nekom od većih gradova u centralnoj Srbiji", najavio je Lalić.

Korist od dolaska Ikee u Srbiju će za građane i privredu, prema njegovim rečima, biti višestruka.

"Naš dolazak će, pre svega, omogućiti više radnih mesta. U izgradnji robnih kuća u Srbiji učestvovaće domaća građevinska operativa, a kad počnu da rade zapošljavaće po 300 radnika u svakoj od robnih kuća, dok će indirektno u njihovo održavanje i nabavku biti uposleno od četiri do pet hiljada ljudi".

Pored toga, građanima će biti ponuđen asortiman od 9.500 kvalitetnih i dobro dizajniranih proizvoda, a domaćim proizvođačima prilika da snabdevaju kompaniju koja ima oko 300 prodajnih objekata u 26 zemalja, dodao je Lalić.

On je naglasio da će cene u Ikeinim robnim kućama biti prilagođene kupovnoj moći građana i da je bezrazložna bojazan domaćih proizvođača nameštaja da će zbog dolaska Ikee ostati bez kupaca.

"Ikea na svim tržištima gde posluje razvija mrežu dobavljača koji primenjuju njene standarde poslovanja i time postaju konkurentiji", naglasio je Lalić i dodao da je iskustvo u drugim zemljama pokazalo da je saradnja sa Ikeom domaćim dobavljačima pomoglo da povećaju izvoz.
Lalić je, pozivajući domaće kompanije da pregovaraju o proizvodnji za Ikeu, podsetio da ta kompanija sa Simpom iz Vranja sarađuje već 30 godina i da je njena poslovna strategija dugoročna saradnja sa lokalnim dobavljačima kojima pomaže da povećaju proizvodnju i postignu traženi kvalitet.

Dodatna korist za Srbiju od dolaska Ikee, kako je ocenio Lalić, biće i veći priliv stranih investicija jer će druge kompanije lakše donositi odluke da investiranju na ovom tržištu.

"Tajna" Ikeinog uspeha je, kako je rekao, u kvalitetnoj robi čije su cene prihvatljive i u vreme pada kupovne moći građana.

Ikea je najveća kompanija u svetu koja se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja, a u 2011. godini je povećala prihoda za oko 10 odsto, na rekordnih 3,88 milijardi dolara. Pored proizvodnje u svojim pogonima ima oko 1.000 dobavljača u svetu, a u proseku svaku njenu robnu kuću godišnje poseti oko 2,5 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: