Jura i FAS podigli Šumadiju na noge

Privreda Šumadije i Pomoravlja, posle više od 20 godina, prvi put je ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, pokazuju podaci PKS.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

09:24

Default images

"Sufict vredan 7,5 miliona dolara ostvaren je u januaru ove godine kada je privreda Šumadije i Pomoravlja izvezla proizvode u vrednosti od 35,4 miliona dolara, dok vrednost uvoza iznosi 27,9 miliona dolara", rekao je predsednik Regionalne privredne komore (RPK) u Kragujevcu Dušan Puača.

Prema Puači, na prvom mestu po vrednosti izvoza su električni provodnici i kablovi, koje proizvodi "Jura" u Rači, zatim putnički automobili, potom cevi i creva od plastične mase, nameštaj, sedišta i delovi za sedišta za automobile, bakar i delovi od bakra, pločasti materijal i drugo. "Kada je reč o uvozu, najviše smo uvozili delove i pribor za motorna vozila, putničke automobile, kablove i električne provodnike" rekao je Puača i naglasio da su prvih 10 izvoznika, koji zajedno čine oko 50 odsto ukupnog izvoza Šumadije i Pomoravlja, zapravo i prvih 10 najvećih uvoznika ovog regiona.

To su, dodao je Puača, "Jura", "Fiat automobili Srbija", "Peštan" Aranđelovac, "Forma ideale", "Kronošpan Lapovo", "Holding kablovi Jagodina", "Paraćin promet" Paraćin, "Zastava tapacirnica", "Grah automative Batočina" i "Knjaz Miloš" Aranđelovac.

Najviše se izvozilo u Nemačku, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Italiju, Crnu Goru, Sloveniju, Rusku Federaciju, Francusku, Makedoniju i Hrvatsku.

Ipak, nelikvidnost i pad zarada

Puača je ukazao da, uprkos dobrim rezultatima u prvom mesecu ove godine, privreda Šumadije i Pomoravlja u kojoj je dominantna prerađivačka industrija, i dalje ima veliki problem sa nelikvidnošću.

"U prošloj godini, od 4.627 privrednih društava minus beleži 1.847, u ukupnom iynosu oko 14 milijardi dinara", naveo je Puača i dodao da je taj minus u januaru 2012. odnosu na decembar prethodne godine nešto malo smanjen.

Prema Puači, u januaru su u odnosu na prethodni mesec smanjene i zarade, koje su na nivou Šumadije opale za 11 odsto, a u Pomoravlju za 19 procenata, kao i da je za 2,2 odsto opala i zaposlenost.

Puača smatra i da veliki problem nezaposlenosti, kako u Srbiji, tako i u Šumadiji i Pomoravalju gde je 64.800 osoba bez posla, ne može biti rešen preko noći, da je u pitanju dug proces koji zahteva, kako je rekao, hitnu reakciju države i to usvajanjem strategije i politike razvoja industrije države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: