Petrović: Potencijal biomase velik

Elektroprivreda Srbije potpisala je sa tri španske kompanije protokol o saradnji u korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

14:29

Default images

Protokol su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predstavnici kompanija Sanko, Enerdži risorsiz i Labaro grupe.

Obnovljivi izvori energije su veliki potencijal Srbije koji narednih godina treba da bude iskorišćen, izjavio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma. U narednom periodu možemo napraviti veliki napredak u proizvodnji struje iz malih hidroelektrana, energije vetra, biomase i solarne energije, rekao je Petrović i naveo da je potencijal biomase u Srbiji procenjen na oko 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte.

Iskorišćenjem tog prirodnog potencijala u energetske svrhe mogli bi značajno da smanjimo platnobilansni deficit i da zaposlimo veliki broj ljudi, napomenuo je Petrović.

On je rekao da će EPS sa konzorcijumom španskih kompanija razmotriti lokacije za izgradnju novih mini hidroelektrana u Srbiji, s obzirom na preostali raspoloživi potencijal vodotokova, posebno na rekama Ibar i Velika Morava, kao i da će sarađivati na iskorišćenju solarne energije.

Marković je najavio da će uskoro biti potpisani i memorandumi o saradnji EPS-a sa kanadskim i američkim kompanijama u sektoru obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori su oblast koja može da privuče strane investicije i da se na taj način uvedu savremene tehnologije u Srbiji, kazao je Marković i precizirao da će ti projekti moći da budu realizovani na tri načina - kroz samostalne investicije zainteresovanih kompanija, njihovim učšćem na tenderima EPS-a i formiranjem zajedničkih kompanija za EPS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: