Država ne ulaže da nas zaposli

Srbija za isplatu novčane pomoći svojim nezaposlenima izdvaja pet puta više novca nego što troši za programe zapošljavanja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

09:00

Default images

Tako će i u ovoj godini Nacionalna služba za zapošljavanje potrošiti samo 3,4 milijarde dinara za sprovođenje programa kojima bi se skratio spisak na birou, dok će za novčane naknade nezaposlenima na ruke isplatiti oko 17 milijardi dinara.

„Trenutno na birou 764.166 osoba čeka na posao, a u proseku svakoga meseca njih 68.187 koristi pravo na novčanu naknadu. Najmanji mesečni iznos koji im pripada je 14.199 dinara, dok je najveći 28.397 dinara“ , kaže Srđan Andrijanić iz NSZ. On objašnjava da na ovu pomoć imaju pravo nezaposleni u slučaju prestanka radnog odnosa, bilo da je reč o radu na određeno vreme ili u slučaju privremenih i povremenih poslova, probnog rada, kao i u slučajevima otkaza zbog tehnološkog viška, otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka.

U NSZ dodaju i da dužina isplate ovih naknada zavisi od prethodnog radnog staža nezaposlenog, pa je tako najkraći interval tri meseca, a najduži - dve godine.

Najkraće se novac isplaćuje onima koji imaju staž manji od pet godina, dok nezaposleni koji su radili duže od 25 godina ovu naknadu mogu da primaju godinu dana. Pomoć sa biroa najduže mogu da primaju oni koji su na korak do penzije, odnosno oni kojima nedostaju dve godine da se penzionišu. Oni mogu za sve to vreme da dobijaju novčanu naknadu.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje primećuju i da su spiskovi onih koji se nadaju redovnoj plati sve duži, ali ne i liste onih koji žive od ovih naknada. Tako je na kraju 2011. isplaćivano svega 63.395 nezaposlenih, dok je na početku iste godine pomoć primalo njih 70.142.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: