Hoće li Srbija "otopiti" stav MMF-a

Ni ledeni talas nije sprečio misiju Međunarodnog monetarnog fonda da doputuje u Beograd i opomene Vladu da treba da poštuje pravila.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2012.

19:52

Default images

Glavne teme razgovora su povećanje javnog duga i odstupanje od dogovorenog minusa u budžetu.

U Narodnoj banci sve su uradili da se ne okliznemo u pregovorima sa MMF-om kako bi Srbija imala na raspolaganju dogovoreni aranžman. Novu šeficu misije Fonda Zuzanu Murgasovu u Beogradu su dočekali stari sagovornici.

"I do sada smo imali teške pregovore, imali smo i teške odluke koje je trebalo doneti ali činjenica da je Vlada u septembru sama inicirala ovaj aranžman iz predostrožnosti i mislim da to pokazuje našu ozbiljnost", kaže Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Procenjuje se da će novu šeficu misije MMF-a biti teže ubediti da Srbiji za svaki slučaj ostane na raspolaganju 1,1 milijarda evra, jer jača kriza donosi teže pregovore nego što su bili do sada.

Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta smatra da MMF "sada pokazuje zube prema nama i mnogo je bolje da pokazuje zube jer je očigledno da se sa nama drugačije i ne može razgovarati. I zbog toga moram reći da nam MMF postaje veći prijatelj nego što smo sami sebi".

Najveće su razlike u povećanim garancijama države za zaduživanja, pre svega za javna preduzeća, što dalje pravi još veći minus u budžetu od predviđenog.

"Kada bi MMF otišao odavde, onda biste odmah imali pad kreditnog rejtinga zemlje jer MMF onda ne podržava politiku Vlade Republike Srbije i šalje signal da je ovde nesigurno ulagati i nesigurno poslovati", objašnjava on.

Ekonomisti kažu da smo prethodni aranžman sa MMF-om potrošili a da nismo smanjili potrošnju i administraciju, pa će i sledeća vlada već 2013. morati da pravi novi aranžman, jer neće sama moći da se izbori sa rastućim zaduživanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: