UPS: Nejasnoće o Razvojnoj banci

Unija poslodavaca Srbije ukazala je brojne nedostatke u Predlogu zakona o Razvojnoj banci Srbije i ne garantuje kontrolu novca ove institucije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

14:34

Default images

Osnovni nedostaci predloženog zakona o RBS odnose se, prema oceni UPS, na nedostatak kontrole sredstava kojima će ta banka raspolagati, kao i nedovoljno definisane prioritete prilikom davanja kredita.

Dodaje se da buduća razvojna banka "treba da pospeši konkurenciju među poslovnim bankama, a ne da još čvršće utvrdi njihovu poziciju". Unija poslodavaca je ocenila da je nejasno koje privredne grane će kreditirati buduća razvojna banka i predložila je da se plan prioriteta napravi u saradnji sa privrednicima i menadžerima uspešnih malih, srednjih i velikih kompanija "koji najbolje znaju realne potrebe grana i mogućnosti izvoza na odredjena tržišta".

Sporan je i predlog, kako je istaknuto u saopštenju, da Vlada Srbije imenuje većinu članova nadzornog odbora razvojne banke.

"Potrebno je da banku vode eksperti u oblasti bankarstva i poznavaoci privrede u Srbiji. Njihov rad treba da kontroliše Državna revizorska institucija, a dodatni periodični tromesečni nadzor nad radom banke treba da ima i Narodna banka Srbije", predložila je Unija poslodavaca.

Jedna od primedbi odnosi se i na ulogu ministara u Nadzornom odboru banke jer je ovim zakonskim predlogom omogućen "značajan politički uticaj nad bankom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: