Srbija od softvera zaradi 200 mil.$

Prihod Srbije od izvoza softvera premašiće 200 miliona dolara što je najviše od kada se postoji softverski inžinjering u Srbiji, kaže Jelena Jovanović iz PKS.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

09:58

Default images

Izvozili smo programe za sportsko klađenje, komunikaciju, aplikacije za pametne telefone i softvere za očitavanje brojila.

Softverski programi iz Srbije veoma su cenjeni u Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Severnoj Americi. Ipak, najveći konkurentni u ovom poslu su nam Pakistan i Indija.

U Privrednoj komori Srbije ističu da je najveći izvoz prošle godine ostvarila kompanija "Telvent DMS" iz Novog Sada koja zapošljava 40 doktora nauka.

"Telvent" je strana kompanija koja je kupila domaću kompaniju iz Novog Sada DMS, a bavi se izradom softvera za daljinsko očitavanje brojila za potrošnju električne energije.

Branko Macura iz kompanije "Intens", drugog najvećeg izvoznika softvera iz Srbije, navodi da im je posao izrada programa na zahtev klijenata u inostranstvu.

“Sve je krenulo pre 10 godina, okupi se nekoliko ljudi, napravi se program, a onda se preko preporuka u inostranstvu dobijaju drugi poslovi. Zatim se sastavi ugovor i onda kreće prodaja. I pored toga što softverski sistem nije razvijen, kod nas ovo može da bude unosan posao. Potrebno je da država smanji poreze i jer nam stručnjaci odlaze kod drugih koji ih više plaćaju” , kaže on.

I njegov kolega iz kompanije „Dži teh” Dejan Vesić se slaže da firmu pokreće mali broj stručnih ljudi.

On dodaje da „Dži teh” izrađuje velike sisteme za sportsko klađenje.

“U pitanju je set od oko 350 programa za kladioničarske kuće na Zapadu. Imamo pamentne ljude i u nešto manjoj meri infrastrukturu. U našoj kompaniji trenutno radi više od 170 ljudi, a izvozimo u 17 zemalja sveta” , ističe Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

11 h

Podeli: