Šoškić: Učiniti kredite jeftinijim

Guverner NBS Dejan Šoškić očekuje da će banke u Srbiji, u 2012. održati kreditnu aktivnost, ali je i podići na viši nivo, ako privredni uslovi budu bolji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

14:42

Default images

Guverner je istakao da će pristup izvorima sredstava, posebno sa međunarodnog tržišta, biti otežan u 2012. godini posebno imajući u vidu da je unutar EU doneta odluka o podizanju nivoa kapitalne adekvatnosti banaka, što one mogu postići na dva načina - bilo da podignu nivo kapitala, ili smanjenjem svoje rizične aktive.

"Smanjivanje takozvane rizične aktive, zapravo, podrazumeva da se novi krediti ne odobravaju. To je jedna objektivna opasnost jer u ukupnom skupu tih novih kredita su i krediti koje matične banke iz inostranstva mogu da odobre njihovim bankama kćerima u zemljama poput Srbije", objasnio je Šokić. To može da ima uticaja i na raspoloživost finansiranja matičnih banaka prema bankama u Srbiji, ali treba imati u vidu da su banke u Srbiji likvidne, kapitalizovane i da imaju sredstava, istakao je Šoškić.

Guverner je istakao da domaće banke imaju devizna i dinarska sredstva u značajnoj meri, ali da nedostaje veća kreditna aktivnost, raspoloživost tih sredstava za finansiranje privrede.Odnosno, banke još uvek nedovoljno hrabro nastupaju na ovom tržištu i u situaciji kada je recesija ne odobravaju dovoljno kredita.

Tako je NBS pokišača na to da utiče novom Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka kojom se od banaka zahteva da izdvajaju manje rezervacije po osnovu odobrenih kredita za određene kategorije dužnika.

Šoškić je objasnio da su to "preduzeća koja nisu prvoklasna, ali imaju sposobnost vraćanja kredita na srednji i dugi rok".

Šoškić je napomenuo da je NBS još ranije tokom 2011 godine donela odgovarajuće izmene u postojećoj regulativi što je bilo usmereno na olakšavanje refinansiranja i restrukturiranje postojećih kredita, a istovremeno, u okviru sporazuma sa MMF-om, postoji obaveza da se u skupštinsku proceduru stavi zakon o faktoringu kojim bi se regulisala kupovina i prodaja potraživanja.

"To bi bio zakon koji bi mogao da olakša bankama da očiste svoje bilanse od problematičnih kredita, da po tom osnovu smanje teret regulatornih troškova, koji su tu upravo zbog tih problematičnih kredita, koji predstavljaju rizike u bankarskom sistemu, i da po tom osnovu omoguće jedno lakše, zdravije i jeftinije poslovanje u narednom periodu", objasnio je guverner.

On je istakao da je deo nastojanja da se kreditiranje učini jeftinijim i efikasnijim, i proces dinarizacije, na kome NBS kontinuirano radi i radiće u narednom periodu, "jer upravo zbog nedovoljno prisutnih dinarskih kredita, bez valutne klauzule, imamo u sistemu određene rizike, koji onda izazivaju regulatorni trošak, a on onda utiče na kamatne stope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: