Za službena putovanja 5 mlrd. RSD

Za troškove putovanja zaposlenih u državnim organima za 2012. predviđeno je oko pet milijardi dinara ili 50 miliona evra, pokazuju podaci iz Predloga budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

14:39

Default images

Više od polovine novca namenjena za službena putovanja otići će u Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, odnosno skoro 1,7 milijardi i više od 1,1 milijarde dinara.

Ova vrsta troškova, inače, nalazi se u predlozima budžeta za skoro sve organe vlasti - Skupštinu, Vladu, predsednika, sva ministarstva, zavode, agencije. Skupština Srbije imaće na raspolaganju ukupno 178 miliona dinara za službena putovanja, od čega je 43 miliona predviđeno za stručne službe, dok je za svakog poslanika u proseku predviđeno više od 500.000 dinara, ili ukupno 135 miliona.

Predsednik Republike na raspolaganju će sledeće godine imati 66,8 miliona dinara za putovanja.

Kako se navodi u obrazloženju budžeta, sredstva za troškove Ministarstva odbrane planirana su za putovanja u zemlji „u vezi sa izvršavanjem funkcionalnih zadataka komandi, jedinica i organa, upućivanjem kandidata u vojne škole, obukom i školovanjem, tehničkim, intendantskim, sanitetskim i veterinarskim obezbeđenjem i drugim zadacima jedinica i ustanova Vojske“.

Takođe, sredstva su planirana za uništavanje ubojnih sredstava, službu na brodovima rečnih jedinica i na posebnim vojnim objektima, kao i za vreme izvršavanja posebnih zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Što se tiče troškova putovanja u inostranstvo, za ovo ministarstvo planirana su sredstva za zadatke po programu međunarodne vojne saradnje, za mirovne misije, vojne vežbe, kao i za realizaciju poseta visokog nivoa i ekspertskih grupa, aktivnosti po potpisanim međunarodnim sporazumima kontrole i redukcije naoružanja.

Novčana sredstva planirana su i za naknade za prevoz tokom odsustva za oporavak ili radi obilaska porodice po osnovu odvojenog života zbog premeštaja u drugo mesto službovanja.
Ovaj deo budžeta odnosi se i na transport za angažovanje vozila pravnih i fizičkih lica van Vojske, jer Vojska nema vozila za veća prevoženja opasnih materija i specijalnih tereta.

Predlogom budžeta MUP će raspolagati sredstvima za troškove službenih putovanja po Srbiji, i u inostranstvo, ali i za naknade za otežane uslove rada radnicima u Kopnenoj zoni bezbednosti.

U budžetu za Skupštinu Srbije navodi se da su sredstva planirana za troškove službenih putovanja u zemlji namenjena za finansiranje prava poslanika na naknadu troškova za vreme održavanja sednica skupštine, sednica odbora i radnih tela, koje se održavaju u sedištu i van sedišta skupštine, kao i učestvovanje na javnim slušanjima, okruglim stolovima, seminarima, konferencijama i drugim skupovima od značaja za vršenje poslaničke funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: