Popravke koštaju građane 5 mlrd €

Zamena dotrajalih instalacija za vodu i struju, za koju je zrelo oko 42 odsto stanova i kuća u Srbiji, "udariće“ na kućne budžete vlasnika ovih nekretnina.

Srbija

Izvor: Tanjug, Novosti

Utorak, 25.10.2011.

04:00

Default images

Procene pokazuju da bi ove adaptacije ukupno koštale oko pet milijardi evra, pa finansiranje ovih radova i zakoni i država ostavljaju domaćinstvima.

Vodovodi i elektrodistribucije u Srbiji uglas se pozivaju da su nadležni - samo do vodomera i električnog brojila - a mnogi od njih i sami teško menjaju stare delove mreže, za koju su odgovorni.

Građevinari ocenjuju da elektro i vodovodne instalacije u stambenim i poslovnim jedinicama treba menjati na svakih 25 godina korišćenja. Od 3,3 miliona stanova i kuća u Srbiji, ove radove treba izvesti u bar 1,4 miliona jedinica. Jer, zbog dotrajalih električnih instalacija često dolazi do požara, a neispravne vodovodne cevi povećavaju račune za vodu. Plastične cevi, kolena i ventili za kupatilo koštaju oko 150 evra, objašnjavaju inženjeri u jednom beogradskom preduzeću za adaptacije. oni navode da se cena elektromaterijala obračunava oko pet evra po utičnici. Sa radom majstora, u šta je uključeno i malterisanje, zamena instalacija u stanu od 60 kvadrata može da košta od 1.000 do 2.000 evra.

Slična je situacija i u drugim gradovima duž zemlje. Tako bi u Nišu, prema procenama JP Niš stan, zamena instalacija koštala do 2.200 evra. Ovo su, međutim, sume koje prosečno domaćinstvo u Srbiji teško može da obezbedi. Vodovodi i elektrodistribucije nemaju nameru da finansiraju obnove privatnih poseda, već samo održavanje mreže i merača, a lokalne vlasti pravdaju se time da nemaju dovoljno sredstava.

A osim instalacija u stambenim zgradama i kućama, za zamenu su odavno "stasale“ i vodovodne cevi u mnogim gradovima. Jer, prosečna starost vodovodne mreže u Novom Sadu je 30 godina, slično je i u Nišu, a strogim centrom Beograda voda i dalje protiče cevima koje su postavljene i pre - Drugog svetskog rata.

U beogradskom vodovodu kažu da će tokom ove godine izdvojiti 1,47 milijardi dinara za održavanje vodovodne mreže. Najveći deo cevi star je od 25 do 55 godina. Ali najstarije vodovodne cevi nalaze se ispod centralnih delova Beograda, pa tako voda do stanovnika Vračara, Starog grada i Savskog venca prolazi cevovodom koji je star oko - 80 godina!

"Naš plan je da se godišnje menja oko 100 kilometara neuslovne i dotrajale vodovodne mreže. Ali u tome moraju da učestvuju i drugi izvođači, jer imamo kapacitete da zamenimo oko 50 kilometara mreže", kažu u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: