Nibens: Bez dogovora sa Vladom

Predstavnici pet preduzeća Nibens grupe koji prekinuli protest ispred Vlade Srbije nisu postigli dogovor sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture Srbije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2011.

15:01

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata PZP "Beograd" Milan Jovanović je naveo da će predstavnici tih preduzeća pokušati da zakažu razgovor sa Premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

"Pokušali samo da razgovaramo i sa Predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali nam nije uspelo. Niko, osim ljudi iz Ministarstva infrastrukture, nije zainteresovan da razgovara sa nama", rekao je Jovanović dodajući da razgovori samo sa tim Ministarstvom nisu dovoljni.

On je kazao da oko 500 radnika pet preduzeća Nibens grupe još uvek blokira saobraćaj u Nemanjinoj ulici, kod zgrade Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i rešenje finasijskih problema tih firmi.

Radnici su blokirali tramvajski saobraćaj i obe kolovozne trake ispod raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša. Jovanović je dodao da je Privredni sud odbio zahtev o restruktuiranju PZP "Niš" navodeći da će to preduzeće "verovatno otići u stečaj".

Generalni sekretar sindikata u Preduzeću za puteve (PZP) "Beograd" Dejan Pantić ranije je kazao agenciji Beta da radnici očekuju da im se isplati bar jedna zarada da bi mogli da se vrate na posao.

Pantić je kazao da se pred zgradom Vlade okupili radnika preduzeća za puteve "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", i "Niš" i "Vojvodinaput Bačkaput".

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od 180 miliona evra, od čega 130 miliona evra bankama. Zbog toga je sa
bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj.

Početak restrukturiranja odložen je do kraja oktobra, a prema informacijama sindikata, radnicima se duguje izmedju dve i četiri plate.

Sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe protestovali su prošle sedmice pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući rešavanje problema dugovanja tih firmi, i da im se omogući rad.

Nakon protesta postignut je dogovor o isplati zarada sa predstavnicima Vlade, ali je, kako su kazali radnici, propao zbog neslaganja AIK banke, najvećeg poverioca Nibens grupe.

Orbović: Vlada da reši slučaj Nibens

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da probleme putarskih preduzeća "Nibens grupe" treba rešiti brzo.

Orbović je rekao da bi novi sastank premijera Mirka Cvetkovića sa predstavnicima putara mogao da se obavi već danas, ili najkasnije do kraja ove sedmice.
Sindikalni predstavnici putara "Nibens grupe", zatražili su pomoć od Orbovića koji je rekao da je o tom slučaju već razgovarao sa ljudima iz kabineta premijera Cvetkovića.

"Mora se naći neko rešenje, jer je reč o suštinskom problemu za putnu privredu", kazao je Orbović dodajući da problem sa "Nibens grupom" prevazilazi nadležnost Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

"Ranije je bilo najavljeno da će izgradnja putnog Koridora 10 zaposliti izmedju 100.000 i 150.000 ljudi, a sada ne može da se nadje rešenje za tri ili četiri hiljade ljudi", istakao je predsednik S S S.

On je naglasio da se tim preduzećima ne može pomoći isplatom jedne mesečne zarade, već im treba obezbediti posao kako bi mogla da opstanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: