Nikolić: Devalvacija pa fiksni kurs

Ekonomista Goran Nikolić zauzeo se za uvođenje fiksnog kursa i valutnog odbora i naveo da bi za to bilo neophodno oboriti vrednost dinara za najmanje četvrtinu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

13:08

Default images

"Ne očekujem da neko o ovoj akciji razmišlja pre izbora. Ali, ključna stvar je da se ekonometrijskom analizom proceni koji je to kurs koji bi mogao da bude ravnotežan do uvođenja evra", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare Centra za novu politiku, čiji je saradnik.

Ovo je potrebno, kako u narednih četiri do pet godina ne bi imali manje cenovno konkurentan kurs, rekao je Nikolić. On je dodao da bi fiksni kurs bio održiv zahvaljujući visokim deviznim rezervama a bilo bi i dovoljno prostora da se inflacija u narednih četiri do pet godina svede na podnošljiva četiri procenta.

"Smatram da posle jedanaest godina pokušaja da se stabilizuje kurs i inflacija svede na normalne okvire, treba promeniti politiku kursa. Moje stanovnište je drugačije od stava NBS jer se zalažem za rigidniju politiku kursa dinara", rekao je Nikolić.

"Rigidnija" forma podrazumevala bi da NBS pojednostavi limitiranu monetarnu politiku i potpunu pokrivenost novca deviznim rezervima, pojasnio je Nikolić koncept za koji se zalaže.

On se osvrnuo na kretanja privrednog rasta u evro-zoni, naglašavajući da procene govore da on u narednoj godini neće biti veći od jedan odsto, a to je za Srbiju važan podatak imajući u vidu da i njen privredni razvoj direktno zavisi od dešavanja u EU, jer postoji direktna korelacija sa kretanjem izvoza naše zemlje.

"Srpski izvoz se posle pada 2009. godine značajno oporavio. Mi ćemo verovatno sledeće godine i prestići Hrvatsku po obimu robnog izvoza", naveo je Nikolić podsećajući da je samo ove godine stopa rasta izvoza preko 20 procenata.

On je istakao da, međutim, zabrinjavaju tendencije u evro-zoni, koje ukazuju na pad tražnje, što može uticati i na pad našeg izvoza.
"Ako neko misli da će nama biti dobro, ako bude loše na zapadu, vara se, jer svi indikatori ukazuju da je ta povezanost jasna - ne samo da nema izvoza već ni stranih investicija i dotoka kapitala preko kredita zato što se situacija u tim zemljama pogoršava i oni imaju manje kapitala za ulaganje", kazao je Nikolić.

On je dodao i da veruje da će zbog svih dešavanja i stopa privrednog rasta od dva odsto u našoj zemlji u ovoj godini, i tri odsto u sledećoj, biti nedostižne ako se nastave negativne tendencije u evro zoni.

Na konferenciji za novinare je ukazano da će nova vlada svakako morati da sprovede oštre rezove u javnoj potrošnji, imajući u vidu da se približavamo granici dozvoljenog zaduživanja i visine javnog duga od 45 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: