Sa Mađarima bilateralni "sukobčić"?

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic kaže da se pitanje povraćaja imovine Mađarima u Vojovidini mora rešiti najpre bilateralno, a onda na evropskom nivou.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

13:51

Default images

"To je za sada naš bilateralni sukobčić, ali naravno da ima i evropsku dimenziju, pošto sve što se dešava u jednoj zemlji koja stremi ka EU ima i evropski značaj", dodao je ambasador Mađarske.

Nikovic je istakao da je Srbija donošenjem tog zakona otežala posao njegovoj zemlji - da pomogne daljem evropskom putu Srbije.

"Ne kažemo da Mađarska neće podržati kandidaturu Srbije, već da je Srbija otežala naš posao da joj pomognemo. Sigurno da ovo komplikuje naše odnose, ali ne mislim da će ti odnosi biti pogoršani. Moraćemo, naravno, da radimo da do daljeg pogoršanja ne dođe", rekao je Nikovic. Nikovic je kazao da će Mađarska o ovom problemu obavestiti Evropsku komisiju i delegaciju EU u Srbiji, te da će pokušati da dobije stav članica EU da li i one smatraju da u tom zakonu postoje elementi kolektivne krivice i diskriminacije.

On je objasnio da je za Mađarsku neprihvatljiva odredba u Zakonu o povraćaju imovine i obeštećenju, prema kojoj su iz restitucije isključeni pripadnici okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije.

Mađarska, prema njegovim rečima, tu odredbu smatra diskriminatorskom prema Mađarima u Vojvodini.

Nikovic je dodao da se time u srpsko zakonodavstvo uvodi princip kolektivne krivice, te odbacio tvrdnje predstavnika Vlade Srbije čije je mišljenje suprotno.

"U toj rečenici stoji čisto kao suza da je jedan deo stanovništva isključen iz restitucije na osnovu toga što pripada jednom sloju tog stanovništva, bez obzira na to da li su zaista bili krivi ili nevini ", rekao je Nikovic.

On je dodao da će to kao posledicu imati to što jedan deo mađarskog stanovništva neće smeti da podnese zahtev za restituciju.

"Ironično je što se ne radi o velikom broju ljudi, ipak je prošlo 70 godina od tada. Zato i ne razumem zašto je Skupštini Srbije, odnosno srpskoj vladi, bilo važno da u ovom obliku prihvate zakon. Siguran sam da se ne radi o više od nekoliko desetina ljudi", napomenuo je ambasador Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: