Kalanović: Ugledajmo se na Hrvatsku

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović smatra da bi odnos prema javnim preduzećima trebalo da bude po ugledu na susednu Hrvatsku.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

15:54

Default images

Kalanović je, naime, kazala da javnim preduzećima treba da upravljaju direktori i izvršni odbori, dok bi kontrolu vršila vlada posredstvom nadzornih odbora.

"Država kao vlasnik i vlada kao osnivač imaju odgovornost da prate poslovanje javnih preduzeća i reaguju ako nisu zadovoljni njihovim poslovanjem. Zbog toga sam pre nekoliko meseci predložila da se osnuje komisija sa ciljem da utvrdi kako je u 2010. poslovalo 16 najvećih javnih preduzeća u našoj zemlji", naglasila je ona.

Komisija koju je osnovalo Ministarstvo finansija je dostavilo analizu kabinetu potpredsednice vlade, navela je Kalanovićeva dodajući da bi bilo logično da na osnovu tih rezultata vlada potpuno precizno postavi ciljeve pred javna preduzeća, a ciljevi su racionalizacija troškova i povećanje efikasnosti.

Ona je rekla da uporedna praksa pokazuje, na primer, u Hrvatskoj da su se vlade menjale, ali su zadržavani ciljevi postavljeni pred javna preduzeća, a najčešće i menadžment.

"Kada budemo postavili pred preduzeća jasne ciljeve moći ćemo da utvrdimo kako radi menadžment, bez obzira da li je u pitanju partijski kadar ili nestranačke ličnosti", rekla je Kalanovićeva i dodala da ne bi trebalo da bude važno da li je direktor član neke stranke, nego da li dobro upravlja preduzećem.

Kalanovićeva je istakla da će se zalagati da se javnim preduzećima postave ciljevi za 2012. da bi vlada mogla da računa u toj godini na manje gubitke i skromnija izdvajanja za subvencije, napominjući da javna preduzeća predstavljaju značajan deo ukupnog privrednog sistema Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: