Petrović: Ne treba biti pesimista

Građani Srbije ne treba da strahuju od poskupljenja cena prehrambenih roba, kaže ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.09.2011.

16:45

Default images

On je kazao da cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji prate kretanja na svetskim berzama, te da neće poskupeti "ništa više od onoga što bude moralo".

U tom slučaju u budžetu će biti obezbeđena sredstava za robne rezerve koje će moći da intervenišu na tržištu, kazao je Petrović.

"Ne treba da budemo pesimisti i nema mesta bilo kakvoj panici. Uveren sam da građani Srbije neće biti u lošijem položaju od žitelja zemalja u okruženju, što se tiče cena hrane", kazao je Petrović.

Ministar poljoprivrede i trgovine je dodao da je važno da je valuta stabilna i da nekoliko meseci unazad nemamo velike razlike u kursu. "Već sada svi ozbiljni ekonomski analitičari prognoziraju inflaciju ispod 10 odsto na godišnjem nivou", kazao je on.

Petrović je dodao da se Srbija izborila sa nestašicama osnovih namirnica i da nijedan stratreški prehrambeni proizvod nije deficitaran. Ako nečega nema u marketima, to je stvar tehničke prirode i nedovoljno dobre komunikacije proizvođača i trgovaca, navodi on.

Prema njegovim rečima, cena hleba u Srbiji je uređena, a kada je reč o šećeru iz Robnih rezervi mesečno ide 3.000 tona šećera koji se prodaje po 103 dinara.

Petrović je naveo da će videti kako će se kretati cena ulja, jer kada raste cena ulja na svetskom tržištu, onda mora da dođe do promene i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: