EU za Ponikve dala 550.000 evra

Evropska unija dala je 550.000 evra za obnovu i pretvaranje u civilni vojnog aerodroma Ponikve kod Užica.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2011.

11:54

Default images

Oko dva miliona evra za ovu namenu obećali su i SAD i Kina.

„U programu prekogranične saradnje Srbija - BiH ostalo je neiskorišćeno 550.000 evra namenjenih strateškim projektima. Mi smo za taj novac konkurisali, već ga načelno i dobili, preostaje još da administracija odradi svoje pa da se donacija i ozvaniči. Novac očekujemo u februaru ili martu sledeće godine“, kaže Saša Savić, direktor JP Aerodrom Ponikve.

Donacija EU biće iskorišćena za izradu master plana i prateće dokumentacije koji će definisati faze razvoja aeodroma i dovesti do sume novca potrebne za ulaganje na ovom kompleksu. „Tom studijom došli smo do cifre od 19 miliona evra potrebnih da bi Ponikve funkcionisale 365 dana u godini u svim uslovima. Naša namera je da aerodrom osposobljavamo u etapama, a master plan će se detaljno baviti svakom od faza pojedinačno“, objašnjava Saša Savić.

„Za nas bi bilo zadovoljavajuće da realizujemo prve dve od nekoliko mogućih faza, da aerodrom bude operativan za letove u dnevnim satima i leti i zimi. Pokazaće taj master plan koliko nam treba novca da Ponikve mogu da podmire letove i noću, po magli i drugim vremenskim okolnostima“, navodi on.

Da bi na Ponikve mogli sletati vazduhoplovi, koji bi dovozili turiste ili u svet odavde otpremali robu namenjenu izvozu, uslov je da ceo prostor ovog kompleksa bude očišćen od zaostalih mina.

Pouzdano se zna da se na prostranstvu uz pistu, metrima pod zemljom, nalazi još najmanje šest neeksplodiranih projektila posejanih 1999. Pritom, treba izvaditi osam vazduhoplova naše borbene avijacije, šest „orlova“ i dva „miga“ koji više od 12 godina stoje zatrpani u aeodromskim kaponirima.

U tim tunelima, procena je, još je puno raketa koje valja izvaditi i Ponikve tako učiniti potpuno bezbednim. Vrednost čišćenja aerodroma procenjena je na oko četiri miliona evra. Na donatorskoj konferenciji, gde su se prikupljala sredstva za uklanjanje zaostalog oružja, Amerikanci su obećali 1,5 miliona a Kinezi 500.000 evra.

„Amerikanci su već opredelili novac, ali će ga dati tek uz uslov da grad uloži isto toliko. Prihvatili su da ulaganje Užica ne bude striktno novčano, već da naše učešće bude u naturi. Naš udeo u tom poslu biće vađenje šest velikih raketa, što je posao procenjen na milion evra. Kako su nam i Kinezi obećali pola miliona, tržićemo od njih da ta pomoć ne bude u novcu već u ustupanju građevinskih mašina, velikih bagera kojima ćemo moći da vadimo projektile. Sa našim učešćem i pomoći Kineza imaćemo potrebnih milion i po evra da pariramo ulaganju SAD“, pojašnjava Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: