Ljajić: Odakle plate za treće dete?

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić sumnja u mogućnost države da plaća naknade od 20.000 dinara majkama do punoletstva trećeg deteta.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.07.2011.

00:05

Default images

Ljajić kaže da bi bilo idealno kada bi ta mera mogla da se sprovede, ali da jedino Ministarstvo finansija može da proceni ima li država novca za to.

“Postavlja se pitanje održivosti. Loše je izlaziti sa najavama u javnost i podizati očekivanja ljudi, a bez realne ekonomske računice”, ističe Ljajić.

Prednacrt Građanskog zakona predviđa da majka sa troje dece ima pravo na mesečno primanje od oko 20.000 dinara dok dete ne napuni 18 godina. Roditelje je obradovala mogućnost da od države dobijaju bilo kakvu novčanu pomoć.

Petočlana porodica Milinković iz Valjeva jedna je od oko 100.000 onih koje je obradovala najava da država planira da uvede mesečnu naknadu za majke sa troje dece. Ako ova mera iz Građanskog zakonika bude usvojena, „platu" za treće dete porodice bi dobijale sve dok ono ne napuni 18 godina.

Lela Milinković i njen suprug Miroljub imaju sinove Andreja (6) i Nemanju (1,5) i ćerku Nađu (4). Kako kaže, ne žali se da žive loše, ali bi im mesečna naknada od oko 20.000 dinara i te kako dobro došla.

“Moja želja je bila da imam troje dece, i to mi se ispunilo. Deca jesu velika obaveza, ali i ogromna radost. Međutim, iako muž i ja imamo solidna primanja, zbog kredita koje smo podigli da bismo kupili stan jedva sastavljamo kraj s krajem. Dok su deca manja, manji su izdaci i njihovi prohtevi, ali me brine njihov polazak u školu jer to iziskuje mnogo više novca. Juče sam primila jedan deo plate, kupila sam hranu i slatkiše za decu za narednih 15 dana i ostalo mi je samo 1.000 dinara”, priča Lela.

Ona napominje da bi odluka države o mesečnoj naknadi bila „pun pogodak".

“Roditelji su suočeni sa strahovima da li će moći svojoj deci da priušte sve što im je potrebno. Kada sam odlučila da rodim troje dece, nijednog momenta nisam imala problem zbog mnogobrojnih obaveza koje ona donose već isključivo brinem da li ću imati dovoljno novca da im kupim ono što im je neophodno. Sigurna sam da bi pomoć mnoge majke motivisala da rode treće dete, jer se većina ne odlučuje upravo zbog finansijskih problema”, kaže ova Valjevka.
U prednacrtu Građanskog zakonika, koji će morati da ide na usvajanje u Skupštini, navodi se da „majka koja je rodila troje dece ima pravo na demografsku naknadu do punoletstva trećeg deteta u iznosu koji za svaku godinu utvrđuje Ministarstvo finansija".

U Ministarstvu pravde, u čijoj je nadležnosti izrada Građanskog zakonika, kažu da je predlog sada na javnoj raspravi, za građane i za državne organe.

“Komisija još uvek nije raspravljala o iznosu naknade, a slobodna procena jednog od članova jeste da bi to moglo biti oko 20.000 dinara”, rekli su u ovom ministarstvu.

Kako saznajemo, komisija zadužena za izradu prednacrta Građanskog zakonika formirana je još 2006. godine, ali nijedna od odredbi, pa ni ona koja se odnosi na „demografsku naknadu" za treće dete, još se nije našla pred Skupštinom.

Ipak, ostaje pitanje da li će za podršku porastu nataliteta biti novca u državi jer bi se do punoletstva detetu isplatila ukupna suma od oko 43.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: