Galenika: Pomoćnici, vozači, statue

Galenika ne može da se vadi na dugovanje Velefarma niti drugih veledrogerija. To nije razlog njihovog gubitka i blokade računa, već rasipništvo direktora.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2011.

11:37

Default images

To za Blic tvrdi izvor blizak Galenici i farmaceutskom tržištu Srbije.

Dok policija u Galenici istražuje transakcije i distribuciju lekova, direktor te zemunske fabrike Nenad Ognjenović uživa na odmoru.

„Potraživanja od Velefarma u bilansu se ne prikazuju kao negativni saldo, već kao dobit. Zato izjava direktora Galenike da je do blokade računa i problema u proizvodnji i funkcionisanju fabrike dovelo to što ne mogu da naplate potraživanja nema nikakvog smisla. Na nelikvidnost Galenike prevashodno je uticalo neracionalno poslovanje, ali i činjenica da su na visoke pozicije postavljani političari, a ne menadžeri, tvrdi izvor Blica. Naš izvor nastavlja da Galenici iz godine u godinu pada promet, kao i učešće na tržištu. Sve manji broj njihovih lekova se prepisuje na recept. Isto tako, najprodavaniji lek nekada je bio Galenikin „bensendin“. Sada je priča drugačija i ovaj poznati medikament u apotekama ne može da se nađe.

„To je posledica terenskog nerada. Nisu uveli ni jedan novi lek. Tačnije, lek za pritisak „amlodipin“ jedan je od njihovih novijih medikamenata, koji je inače preuzet od biznismena Jovice Stefanovića Ninija iz Niša i samo prepakovan i prodavan kao Galenikin. To rade i s makedonskim lekovima, što ne doliči jednoj velikoj fabrici“, ističe izvor Blica.

Ova zemunska fabrika je prošle godine zabeležila gubitak od 1,4 milijarde dinara. Prethodnih godina kompanija je bila u plusu za bar 580 miliona godišnje.

Rasipništvo prvog čoveka Galenike moglo je da se primeti i samim ulaskom u krug fabrike. Od dolaska Ognjenovića, hektari zemlje oko Galenike praktično su procvetali. Desetine novih klupa, besprekorno uređene staze, zapanjujuća fontana ispred ulaza i statua „Mislilac“ od 30.000 evra samo su neki od projekata koji je bilo nemoguće zapaziti u vreme kada kompanija beleži gubitke. Zanimljivo je i da svaki sprat fabrike ima svoju sekretaricu.

Galenika nije obustavila proizvodnju, a zaliha na lageru ima za dva meseca.

„Dugujemo dobavljačima za sirovine i postavlja se pitanje dalje nabavke. Već je ugrožena proizvodnja „heparina“ za dijalizu i nekoliko antiinfektivnih preparata“, kaže izvor lista iz Galenike.

Galenika samo od Velefarma, kojem je obustavila isporuku lekova, potražuje 50 miliona evra. Druga dva najveća dužnika su BG farm i Vetfarm. Sin direktora Dragoljuba Vučićevića pomoćnik je direktora za izvozne poslove u Galenici. U Velefarmu kažu da su svesni obaveza i dugovanja prema dobavljačima i da su u stalnim pregovorima s Galenikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: