Podravka kupuje Bambi i Alevu?

Hrvatska kompanija Podravka priprema dve akvizicije u Srbiji na koje će potrošiti 100 miliona eura, piše Jutarnji list.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2011.

19:01

Default images

Koprivnička kompanija uskoro će poslati ponude za preuzimanje srpskog konditora Bambi, čiji je najpoznatij proizvod keks “plazma”, kao i vojvođanske Aleve, najpoznatije po istoimenoj začinskoj paprici.

Izvori govore da bi ukupna vrednost preuzimanja trebalo da iznosi oko 100 miliona evra, a Podravka kao načine prikupljanja potrebnog novca razmatra klasični kredit, izdavanje korporativnih obveznica i dokapitalizaciju.

Za koji god pristup se na kraju odluči, investitori smatraju da će sredstva za akvizicije bez problema prikupiti na domaćem, hrvatskom, tržištu.

Bambi, koje je prošle godine imao oko 75 miliona evra prometa i 5,5 miliona dobiti, trenutno je u vlasništvu investicionog fonda Salford, koji je najavio prodaju svih svojih kompanija u Srbiji.

Iz toga proizlazi da je Podravka za Alevu, čiji je asortiman sličan onom koprivničkog diva - proizvodi sušeno povrće, univerzalne dodatke jelima, začine, supe i pudinge, spremna platiti do 20 miliona evra.

Slovenija: Hrvati nas pretiču u Srbiji

"Hrvati nas u Srbiji pretiču po desnoj strani", piše slovenački list Finance, najavljujući investiciju Podravke od 100 miliona evra u Srbiji.

Finance dodaju da hrvatski investitori sve agresivnije ulaze u Srbiju, podsećajući da je Agrokor već preuzeo Frikom i Industriju ulja Dijamant, dok je njegova Idea nedavno kupila sve trgovine u Srbiji slovenačkog Tuš Holdinga, kao i da su kupovinom Droge Kolinske u vlasništvo hrvatske Atlantik Grupe prešli Grand Prom, Soko Štark i Palanački kiseljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: