Veća marža samo uz skuplje cigarete

Kompanija "Filip Moris Operejšens", bivša Duvanska industrija Niš, smatra da aktuelne trgovačke marže na cigarete „odgovaraju sadašnjim uslovima na tržištu“.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

00:05

Default images

U toj kompaniji navode da je povećanje marži moguće „samo ukoliko cigarete poskupe“.

Podsetimo, mali trgovci u Nišu i drugim gradovima u Srbiji prethodno su najavili da postoji mogućnost obustave prodaje cigareta jer su duvanske kompanije za nešto više od godinu dana smanjile maržu sa 12 na tri do pet odsto.

U niškoj kompaniji navode da bi proizvođačka i trgovačka marža mogle da rastu "samo ukoliko bi se maloprodajne cene cigareta povećavale više od efekata povećanja poreza, uz pretpostavku da ostali troškovi ne rastu".

Jelena Pavlović, direktorka sektora korporativnih poslova, kaže da je "kao efekat uvođenja nove, proporcionalne marže, prema našoj proceni, zarada maloprodavaca porasla u proseku pet odsto za cigarete iz našeg programa. Istovremeno, ova marža je direktno oslikala i partnerstvo naše kompanije i maloprodavaca u podeli profita od prodaje cigareta".

"Od najpopularnije maloprodajne cene po paklici, koju procenjujemo na 100 dinara, budžet Republike Srbije prihoduje 78 odsto (dinara) na ime akciza, PDV-a i budžetskog dinara. Naša kompanija i maloprodavci dele preostalih 22 odsto (dinara). Filip Moris Operejšens prihoduje 19 dinara, od kojih se finansira proizvodnja, distribucija i ostali troškovi, te obezbeđuje profit kroz proizvođačku maržu. Preostala tri dinara po paklici trgovci prihoduju na ime maloprodajne mreže", rekla je ona.

Pavlovićeva je dodala da je u protekle tri godine, po osnovu povećanja akciza, došlo do „povećanja ukupnog zahvatanja države“, kroz akcize, PDV i budžetski dinar, sa 64 na 78 odsto najpopularnije maloprodajne cene cigareta. Posledica takvog rasta je umanjenje dela maloprodajne cene cigareta koji ostaje za deobu između proizvođača i trgovaca, što je uticalo na poslovne prihode, kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: