Ćirić: Telekom na berzi krajem leta

Besplatne akcije Telekoma Srbije građani će u dobiti u naredna dva meseca, a trgovina tim akcijama na berzi bi mogla da počne krajem leta, kaže Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

13:25

Default images

Ministar ekonomije Srbije rekao je da bi, pošto je tender za Telekom bio neuspešan, prioritet Vlade i rukovodstva te kompanije trebalo da bude podela besplatnih akcija građanima, i sadašnjim i bivšim zaposlenim u Telekomu.

"Mislim da ćemo u naredna dva meseca moći da podelimo besplatne akcije sadašnjim i bivšim zaposlenim u Telekomu i građanima, kojih ima negde oko 4,8 miliona", istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, Telekom će na taj način imati nove akcionare, građane Srbije, koji će onda sasvim slobodno moći da raspolažu akcijama.

"Uveren sam da će se na berzi intenzivno trgovati akcijama Telekoma i očekujem da će građani biti zadovoljni što će dobiti akcije", rekao je Ćirić.

Ministar je rekao i da je prioritet da se maksimalno ubrza podela besplatnih akcija, dodavši da je taj proces dobrim delom pripremljen, a da su preostale "tehničke stvari" - nominalna vrednost akcije i broj akcija koje će biti podeljene po osobi.
Ćirić je rekao da će minimalna cena pojedinačne akcije Telekoma biti vezana za "procenjenu vrednost" te kompanije, korišćenu pri određivanju minimalne vrednosti 51 odsto akcija od 1,4 milijarde evra.

Privatizacioni savetnik procenio je vrednost 100 odsto kapitala Telekoma Srbije na 2,43 milijarde evra.

Oko 4,8 miliona građana Srbije ima pravo da dobije ukupno 15 odsto akcija Telekoma, čija je vrednost prema toj proceni oko 365 miliona evra, a bivši i sadašniji zaposleni trebalo bi da dobiju oko 6,5 odsto akcija.

Na pitanje da li će država izneti svoje akcije na berzu, Ćirić je rekao da cela Vlada treba da se izjasni o budućem statusu akcija koje će biti u državnom vlasništvu, posle podele besplatnih akcija.

"Radi se o jako važnom pitanju i mislim da je o tome sada rano govoriti", rekao je ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić. Ministar ekonomije Nebojša Ćirić ocenio je da nespeh prodaje Telekoma Srbije neće uticati na državni budžet jer u projekciju budžeta nije ušao prihod od Telekoma.

On kaže i da neuspeh tendera za prodaju dela Telekoma Srbije neće uticati na priliv direktnih stranih investicija. "Investitori koji su odlučili da dodju, doćiće, a uložićemo sve napore da ovde investiraju i oni koji o tome razmišljaju", rekao je on.

Prema rečima Ćirića, interesovanje ulagača se samo pojačava, a to pokazuju realizacija investicije italijanskog Fijata vredna preko milijardu evra i spremnost Benetona da investira oko 50 miliona evra u Niš, kao i najave drugih investitira.

Neuspeh prodaje Telekoma, kako je rekao, jedino će uticati na projekciju ukupnog priliva stranih direktnih investicija u koju je uključen potencijalni prihod od Telekoma, ali, kako je istakao, "ostaje sasvim sigurno" da će ukupne investicije u 2011. "biti preko dve milijarde evra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: