Srbija

Četvrtak, 05.05.2011.

00:03

"Pećinski život" bez 1.500€ mesečno

Samo za osnovne, egzistencijalne potrebe porodici od četiri člana treba od 80.000 do 120.000 dinara, zavisno od mesta stanovanja, kaže Dragovan Milićević.

Izvor: Dnevnik

Default images

Ovaj ekonomista navodi da građani Srbije preživljavaju zahvaljujući radu na crno i dodatnim poslovima, koji u kućnom budžetu učestvuju s 35 do 40 odsto.

Ne treba zaboraviti da ceo srpski narod preko minusa na tekućim računima troši jednu platu više nego što zaradi, dodaje on.

Milićević objašnjava da "kada bi u ovom trenutku ukinuli dozvoljeni minus, najveći broj ljudi ne bi mogao da preživi tog meseca jer bi morao da radi da bi vratio dug. To su zaista alarmantni podaci". On dodaje da su analize koje je sa svojim timom izveo pokazale da je za život, a ne za preživljavanje, jer to ne spada u domen normalne evropske države kakva Srbija treba da bude, neophodno 30.000 po članu domaćinstva.

Tu nije uračunata samo hrana već i troškovi stanovanja. U zvaničnoj statistici, napominje naš sagovornik, nema diferenciranja troškova stanovanja, gde spadaju usluge, grejanje, topla voda... Sve se to razlikuje od grada do grada, u većim su gradovima i ti troškovi veći. Cene hrane „odstupaju” od grada do grada 15 do 20 odsto, ali su te razlike izraženije kada je reč o drugim izdacima.

"Ne znam kako po zvaničnoj analizi porodica može da preživi sa 45.000 ili 50.000 dinara. Međutim, statistika ne vodi neevidentirane prihode, koji su glavni ventil preživljavanja u Srbiji", kaže Milićević.

On navodi da je "i tih 30.000 dinara, odnosno 300 evra, koliko je članu porodice potrebno za hranu, stanovanje, školovanje, automobil... u domenu siromaštva po kriterijumima EU. Prosečna primanja srpske porodice su daleko manja nego u okruženju, što je osnovni faktor određenja standarda srpske porodice".

"Ako ne govorimo o 'pećinskom' životu, niti o onome koji podrazumeva zadovoljavanje egzistencijalnih potreba, za drugi nivo potreba, koje neposredno utiču na kvalitet života i određuju čoveka kao humano biće, mesečno je potrebno od 50.000 do 60.000 dinara", kaže Dragovan Milićević i dodaje da je za uobičajen život prosečne porodice minimum od 150.000 do 200.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: