Država duguje i svejedno naplaćuje

Investitori plaćaju neimarima izvedene radove sa zakašnjenjem u proseku od 238 dana. Zbog obaveza izmirenja nameta unapred, firme uzimaju i nepovoljne kredite.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.03.2011.

00:09

Default images

Država je, trenutno, gotovo jedini investitor i dok, sa jedne strane, duguje neimarima, sa druge im za svaki ispostavljen račun obračunava i odmah naplaćuje porez na dodatu vrednost od 18 odsto.

Kako se fakture ispostavljaju na milionske dinarske iznose, obaveze neimara na ime poreza nisu male. Zapravo, građevinske kompanije su često primorane da uzimaju kredite ne bi li na vreme izmirili obaveze prema državi iako svoje usluge nisu naplatili. "Neimari ne traže nikakve olakšice i ne beže od obaveze plaćanja poreza", kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, i dodaje da na problem PDV-a, koji moraju da plate pre nego naplate svoja potraživanja, ukazuju godinama.

"To je zaista veliko opterećenje za građevinsku industriju, koja je pred kolapsom. Mi samo tražimo da se naplata poreza obavi kada investitor izmiri svoje obaveze prema izvođaču. Zahtevamo da u ugovorene obaveze ulazi devizna klauzula ili razlika u ceni, što sada država ne priznaje, kao i da se definišu rokovi plaćanja", objašnjava on.

Rodić navodi da se mesečne fakture, koje izvođači šalju na naplatu, mere stotinama miliona dinara, pošto je država uglavnom investitor na kapitalnim, skupim projektima.

Primera radi, kaže Rodić, samo jedan račun za izvedene radove na izgradnji stanova na lokaciji bivše kasarne „4. juli“ težak je oko 50 miliona dinara. Ista je situacija i na izgradnji saobraćajnica. "Teško je odrediti dug države uključujući lokalne samouprave i javna preduzeća prema građevinskoj operativi", ističe Rodić.

On navodi da građevinci upravo zbog PDV-a sve češće ne ispostavljaju situacije kada završe posao, već to rade tek kada imaju čvrsta obećanja da će novac biti usplaćen. "Danas je 90 odsto građevinske operative nelikvidno, a kako vezuju veliki broj kooperanata, automatski su i oni u istoj situaciji", kaže Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: