Gasprom preuzima Crvenu zvezdu?

Ruski Gaspromnjeft po donošenju novog Zakona o sportu planira da preuzme kontrolu nad Crvenom zvezdom, pišu Novosti pozivajući se na Gasprom i Vladu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.03.2011.

00:01

Default images

Petrolejski gigant je već generalnim sponzorstvom na pet godina, potpisanim pre godinu dana, nagovestio želje i ambicije.

Rusima naruku ide i novi Statut Crvene zvezde, koji omogućava bilo kom članu kluba, pa i strancu, da bude predsednik i sprovede svoj program upravljanja!

To će se, prema saznanjima tog lista, i dogoditi, možda ne odmah već na izborima za godinu i po dana, samo ako novi Zakon o sportu, koji je još u skupštinskoj proceduri, omogući takav vid preuzimanja kluba. U političkim, privrednim i sportskim krugovima se otvoreno priča da Rusi “kupuju” Zvezdu, a da to nisu prazne priče postoje mnoge naznake - ugovor o saradnji omladinskih škola Zvezde i Zenita; finansijske injekcije u prelaznom roku i svim ostalim “teškim” situacijama; potvrđen preliminarni dogovor sa predsednikom Gasproma Aleksejem Milerom oko kupovine projekta od Portugalaca i izgradnja novog stadiona; poseta premijera Rusije Vladimira Vlademiroviča Putina, velikog Milerovog prijatelja i navijača Zenita, a od srede i počasnog člana Zvezde.

Gaspromnjeft će, prema tim izvorima, odmah sanirati polovinu duga Crvene zvezde od 10 miliona evra, a preostali deo duga prema bankama u Srbiji refinansirati kroz svoju rusku banku Gasprombank.

Funkcionisanje kluba biće na principu Zenita, koga su kupili 2005. i za samo pet godina ulaganjima u trenere (Petržala, Advokat, Spaleti) i igrače popeli ga 2008. na postolje Lige UEFA, osvojili Superkup Evrope, dve titule i Kup u Rusiji.

U Crvenoj zvezdi mudro ćute na ovu temu, generalni sekretar Andrija Kleut je politički odgovorio da "Crvena zvezda radi transparentno i javno i ako budemo imali neke nove vesti o produbljivanju i proširivanju saradnje sa Gaspromnjeftom obavestićemo javnost".

Crvena zvezda je po imenu i trofejima najveći klub kojim bi Rusi iz ovog koncerna upravljali i uz izgradnju modernog stadiona, vrednog više stotina miliona evra, plan je da ga vrate u vrh evropskog fudbala. Preuzimanjem fudbalskog kluba profitiralo bi i Sportsko društvo, jer postoji mogućnost da Gaspromnjeft finansira i jedan deo troškova Zvezdine velike porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: