Još uvek bez ponuda za Telekom

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije biće zatvoren za 10 dana, a iz Vlade Srbije za sada nema potvrda da je stigla i jedna ponuda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

17:40

Default images

U Ministarstvu finasija Srbije, koje rukovodi tenderskom procedurom, kažu da je uobičajeno potencijalni kupci ponude šalju pred sam kraj tenderskog roka.

Teneder za Telekom biće zatvoren 21. marta, a ukoliko bude više od jedne ponude, pobednik će biti izabran na aukciji.

Status zvaničnih ponuđača na tenderu ima šest kompanija – Telekom Austrija, Dojče telekom, Turksel, Amerika movil, Veder investments i Frans telekom, a u Ministarstvu očekuju najmanje četiri ponude. Prema navodima medija, veće interesovanje za kupovinu Telekoma Srbije pokazali su nemački i austrijski telekom, Turksel i egipatski Veder investments.

Kompanija meksičkog milijardera Karlosa Slima, najbogatijeg čoveka na svetu, Amerika movil nije pokazala značajniju zainteresovanost, dok je, navode mediji, Frans telekom odustao.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, a grčki OTE, u kojem Dojče telekom poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto akcija srpske kompanije.

U Ministarstvu finansija Srbije su naveli i da su potencijalni kupci obavešteni o tome da će grčki OTE prodati svih 20 odsto akcija koje poseduje u Telekomu, dok će Vlada Srbije prodati 31 odsto akcija, a minimalna cena za većinski paket je 1,4 milijarde evra.

Kupovinom bi Telekom Austrija bio monopolista

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je, na zahtev Telekoma Austrije, ispitivanje da li bi ta kompanija, vlasnik mobilnog opreratera Vip mobajla, ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija Telekoma Srbije. Kako se navodi na sajtu Komisije, na osnovu prihoda od mobilne telefonije Telekom Srbije ima 50,7 odsto udela na tržištu, Vip mobajl 8,8 odsto, a Telenor 40,5 odsto. Nakon preuzimanja Telekoma Srbije, Telekom Austrija bi imao udeo od 59,5 odsto.

Prema broju pretplatnika mobilne telefonije, Telekom Austrije imao bi udeo od 71,3 odsto na srpskom tržištu nakon kupovine Telekoma Srbije koji trenutno ima 59,7 odsto tržišta, dok Vip mobajl ima 11,6 odsto. Telenor bi žadržao učešće od 28,7 odsto tržišta.

Zakonom o zaštiti konkurencije određeno je da kompanija ima dominantan položaj na tržištu ako ima učešće 40 odsto ili više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: