Obradović preti, plate ostale iste

Prosvetni radnici danas su primili prvi deo februarske plate koja im nije umanjena zbog štrajka, uprkos najavama ministra prosvete Žarka Obradovića.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.03.2011.

13:16

Default images

Ministarstvo prosvete najavilo je ranije da će prosvetnim radnicima koji su štrajk nastavili posle 7. februara i potpisivanja protokola plate biti obračunate prema učinku.

Ministar prosvete Žarko Obradović, ipak, ponavlja, da će prosvetni radnici biti plaćeni prema onome koliko su radili.

"Ima ljudi koji uopšte nisu radili tokom štrajka, oni koji su časove držali 30 minuta i oni koji su normalno bili na nastavi i svi će biti plaćeni prema onome koliko su radili", kazao je Obradović. Ministar je ocenio da se štrajk izrodio u borbu za članstvo unutar sindikata prosvete, bez želje da se nađe zajednički jezik i okonča protest. „Kada neko donese odluku da stupi u štrajk onda ne može prebacivati na ministarstvo ili vladu da su odgovorni za prestanak štrajka“, rekao je Obradović.

"Neko sada pokušava da progura tezu da ministar vodi rat sa sindikatima. Nema tu nikakvog rata, ovde je reč o poštovanju zakona i politici Vlade Srbije. Da li neko u Srbiji misli da oni koji nisu radili treba da dobiju novac za to?", upitao je Obradović.

On je istakao da će pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru za osnovne i srednje škole i domove učenika biti nastavljeni u sredu, 9. marta, i ocenio da taj dokument može biti dobar način da se reše neki problemi u obrazovanju. Obradović je rekao da su pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru počeli prošle sedmice, kada je dogovoreno da sindikati dostave usaglašene predloge.

Obradović je istakao i da je ponuda koju je vlada dala prosvetarima fer i korektna, i dodao da je Ministarstvo prosvete od početka apelovalo da se ne prekida rad u školama kako bi se omogućilo pravo dece na obrazovanje, kao i da su usledila upozorenja na posledice obustave rada u školama.

Cvetković i Obradović prekršili sve zakone

„Kampanja premijera i ministra prosvete uperena protiv prosvetnih radnika kojima se preti ’primenom zakona’, kaznama i otpuštanjima štrajkača, skandalozna je i cinična“, navode u zajedničkom saopštenju sva tri prosvetna sindikata koja su u štrajku.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti i Sindikat Nezavisnoti saopštavaju da su upravo premijer i ministar prosvete prekršili sve zakone, pisane dogovore i datu reč, čime su izazvali revolt i štrajk prosvetnih radnika. "To što su Obradovićeve kolege, ministri pravde i policije, nagradili svoje štrajkače bonusima od po 10.000 dinara mesečno, svaka čast, a nas će za isto delo kazniti, jer on može čak i da ruši ustavno pravo jednakosti građana pred zakonom", navode sindikati.

Sindikati ističu da je uprkos svom zlu koje je naneo srpskoj prosveti i katastrofalnom stanje u kojem se nalazi obrazovni sistem Obradović nagrađen, jer mu je premijer u novoj Vladi dodelio i resor nauke, iako je zaslužio crveni karton.

Predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović je objasnio da se sindikat zalaže za ekonomske interese zaposlenih i bolje uslove rada, i naveo da će o tome da li je u prosveti dozvoljeno potpuno obustaviti rad najverovatnije odlučivati domaći pa i međunarodni sudovi.

On je istakao da većina škola najavljuje potpunu obustavu nastave ove sedmice, i dodao da interesi prosvetnih radnika nisu vezani samo za plate, već da žele i kvalitetniji nastavni proces.

"Kolege koje štajkuju s pravom to rade jer pokušavamo da ubedimo državu da se krene u ozbiljno uvođenje kvaliteta i standarda", rekao je Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: