EPS će graditi 50 mini HE u Srbiji

Zlatiborski okrug, kao jedan od najbogatijih prirodnim resursima, biće centar delovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) za oblast obnovljivih izvora energije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2011.

19:44

Default images

Generalni direktor EPS Dragomir Marković je rekao da će EPS razvijati obnovljive izbore energije.

Prema njegovim rečima, gradiće se 50 mini hidroelektrana po Srbiji, dobijena je garancija države Srbije za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će u prvoj fazi iznositi 45 miliona evra.

Nema ozbiljne elektroenergetske kompanije u svetu koja ne razvija oblast obnovljivih izvora energije, niti postoji ozbiljna država u svetu, a da ne razvija svoje prirodne resurse u ovom domenu, rekao je Marković.

"EPS će razvijati te obnovljive izvore energije i to će vrlo brzo biti jedan od osnovnih resursa kojima ćemo su u budućnosti baviti", rekao je Marković.

On je podsetio da je EPS započeo projekat izgradnje 50 mini hidrocentrala širom Srbije koje finansira država, a po njegovim rečima u toku je proces dobijanja kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 45 miliona evra.

Čajetina je prva opština u kojoj će biti realizovan projekat proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Gradiće se mini hidroelektrane snage ispod jednog megavata, a u projekat će opština i kompanija Dunav osiguranje uložiti milion evra, dok će EPS pružiti logističku podršku i distribuciju električne energije.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da će izgradnja početi čim dozvole vremenske prilike, a opština je pripremila sve potrebne dozvole.

Generalni direktor Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović ocenila je da će ovaj projekat pokazati kako se zajedničkim snagama, domaćim kapitalom, znanjem i pameću može napraviti minielektrana, zaposliti ljudi i povećati prihode budžeta opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: