Rata za stan veća i do 240 evra

Svi koji ove godine budu uzeli subvencionisane stambene kredite platiće u konačnom zbiru 12 odsto više novca u odnosu na one koji su kredite uzeli 2010. godine.

Srbija

Izvor: Press

Utorak, 22.02.2011.

00:08

Default images

Za kredit od 70.000 evra, prema sadašnjim uslovima otplate, klijent će do kraja otplate morati da izdvoji 8.000 evra više, a rata će mu do kraja oktobra 2012. biti veća i po nekoliko stotina evra.

Ipak, svima koji su podneli zahtev do kraja prošle godine, a kredit im nije realizovan jer je potrošen državni novac za te namene, odlukom Vlade, koja se očekuje ove nedelje, biće omogućena otplata po starim, boljim uslovima. U odnosu na prošlu godinu sada su povećani učešće za korisnike kredita i troškovi kamate do 31. oktobra 2012. godine, koje će sada plaćati korisnik kredita, a ne država. Učešće je povećano sa pet na deset odsto, dok država prestaje da plaća troškove kamate do kraja oktobra 2012, pa će razlika u mesečnoj rati u tom periodu biti i po nekoliko stotina evra (za kredit od 70.000 evra čak 240 evra mesečno). Navedeni troškovi iznose između pet i sedam odsto vrednosti kredita.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je očigledno da je država morala da se odluči na ovakav korak jer nema novca.

"Zaista je ogroman problem za državu da obezbedi novac za te kredite, a kako je i privreda u jako teškom stanju, stvara se začarani krug. Građani ne mogu da kupe stan bez kredita, privrednici ne mogu da funkcionišu bez državnih subvencija i situacija je veoma složena. Kako smo u poslednjih deset godina samo gomilali probleme lošom ekonomskom politikom, jednostavno ne možemo sada da imamo dobre rezultate", ističe Kovačević, i dodaje da će se kajati i oni koji uzmu kredite, ali i oni koji ih ne uzmu.

"Stvar je samo u tome što će se jedni kajati sada, a drugi kasnije", kaže on.

Ekonomista Zoran Popov ističe da država nije ni mogla drugačije da reaguje. "Država em nema novca, em nema ni pameti, kao ni bilo kakvu ekonomsku politiku. Nije ni čudo da ne može da pomogne građanima u otplati stambenih kredita", kaže Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: