Komisija odlučuje o zahtevu Rusa

Komisija za hartije od vrednosti će do kraja nedelje odlučiti o zahtevu Gaspromnjefta da preuzme akcije Naftne industrije Srbije (NIS) od malih akcionara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

09:14

Default images

Gaspromnjeft, u čijem vlasništvu je 51 odsto akcija NIS-a, je najavio da će čim dobije odobrenje Komisije objaviti ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS-a, koliko je besplatno podeljenje građanima i bivšim i sadašnjim radnicima tog preduzeća.

Za jednu akciju NIS-a biće ponuđena cena od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara ako u međuvremenu padne vrednost domaće valute. Gaspromnjeft se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket, i taj rok ističe u februaru ove godine.

Oko 4,8 miliona gradjana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1 odsto akcija te kompanije. Vlada Srbije vlasnik je 29,9 odsto akcija NIS-a.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: