AERS: Najjeftinija struja u Evropi

Agencija za energetiku (AERS) je navela da je trenutna cena struje na srpskom tržištu niža nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

19:46

Default images

Struja za domaćinstva u Srbiji, prema toj Agenciji, može da poskupi maksimalno za 13,5 odsto, ali će konačnu odluku o datumu i visini poskupljenja doneti vlada.

U Agenciji kažu da se poređenje sa cenama u drugim državama uzima u obzir kao indikacija, a ne kao element koji određuje opravdanost troškova i cena struje u Srbiji.

Agencija za energetiku Srbije navodi da je prosečna cena struje, bez poreza, za sve kupce sada pet dinara ili 4,8 evrocenti po kilovat satu. Za domaćinstva trenutna cena struje je 4,9 dinara, odnosno 4,65 evrocenti po kilovat satu.

Prema podacima AERS-a, cena struje za domaćinstva, bez poreza, u Makedoniji je 5,23 evrocenta po kilovat satu, u Bosni i Hercegovini 6,16 evrocenti, u Albaniji 6,24, Bugarskoj 6,75 evrocenti, Crnoj Gori 8,52 evrocenta, Rumuniji 8,56, Hrvatskoj 9,34 evrocenta, Grčkoj 9,42 evrocenta, a u Sloveniji 10,57 evrocenti po kilovat satu.

Domaćinstva u Češkoj struju plaćaju 11,08 evrocenti po kilovat satu, u Mađarskoj 13,2 evrocenta, a najskuplju struju, od 15,89 evrocenti po kilovat satu, plaćaju domaćinstva u Irskoj.

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS) podnele su predloge za promenu cena struje i korišćenja prenosne i ditributivne mreže, a Agencija je dala mišljenje da cena može biti povećana maksimalno za 13,5 odsto.

„Ta cena sadrži i određeni profit", kazali su u AERS-u. Pošto su EPS i EMS državna preduzeća, istakli su Agenciji, o visini profita može dodatno da odluči vlada u skladu s politikom razvoja, opštom politikom cena i makroekonomskom politikom, što znači da, srazmerno tome, i poskupljenje struje može biti niže.
Navodi se i da su EPS i EMS, u odnosu na prvobitni zahtev, umanjili i izmenili troškove koje je Agencija ocenila kao neprihvatljive, tako da troškovi ne sadrže sponzorstva ni ostala davanja koja nisu u funkciji obavljanja osnovne delatnosti.

AERS je dodao i da su prihvaćeni gubici u distributivnoj mreži u predloženim cenama za oko 10 odsto niži od ostvarenih u 2009. godini, a planirani stepen naplate je najmanje 98 odsto.

Agencija je istakla i da je neophodno da se što brže uspostavi efikasan mehanizam direktne zaštite socijalno ugroženih građana, usmeren na one koji zaista ne mogu da plaćaju realne troškove energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: