Jelašić: Dobra vremena su prošla

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da će se zemlje regiona ove godine suočiti sa manjkom investicija, velikim javnim dugom i inflacijom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

13:08

Default images

Jelašić je izjavio da će se ove godine države u našem regionu imati manje raspoloživog kapitala na tržištu i ocenio da će od rezultata ekonomske politike konkretne države zavisiti da li će taj kapital biti privučen ili ne.

"Mogu da kažem da, kada je u pitanju region, mnogi se nadaju da će se stara, dobra, vremena vratiti - da će biti mnogo inostranog, a uz to i jeftinog kapitala. To se, nažalost, najverovatnije neće desiti", kazao je Jelašić na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Juromani" koja je jutros otvorena u Beču. Raniji čelnik NBS tvrdi da će veliki deo stranih investitora, u sadašnjoj situaciji, prvo sačekati da vidi kakav će novi model rasta primeniti određene države.

"Dakle, oni prvo žele da vide šta će države da urade, pa posle toga da vide koliko će da ulože. Jedno je sigurno, tog novca će biti manje. Isto tako se vidi da jedan veliki broj zemalja u regionu želi značajno da poveća i svoj javni dug, pošto za finansiranje budžetskog deficita su potrebna dodatna novčana sredstva", objasnio je Jelašić.

On je naglasio da će finansiranje deficita biti jedan od velikih izazova vlada u regionu, kao i da će se zemlje srednje i jugoistočne Evrope suočavati sa problemom inflacije.

"U pojedinim zemljama u regionu vidi se da inflacija, koja se značajno smanjila prošle godine, ponovo raste. Treba da se vidi i kako će i na koji način zemlje da odgovore na taj izazov", kaže Jelašić.

Bivši guverner Narodne banke Radovan Jelašić podneo je ostavku krajem marta ove godine iz ličnih razloga i od 1. decembra radi u Unikredit banci u sektoru za jugoistočnu Evropu, sa sedištem u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: