Cvetković: Ne smemo sada da stanemo

Ova godina će sigurno biti bolja nego prethodna, a raspisivanje izbora bi bilo štetno za državu jer je pred vladom veliki posao koji mora da završi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

15:44

Default images

"Ako bi se sredinom godine raspisali izbori, svi bi poslovi stali. To je za mene potpuno besmisleno, čak štetno za državu i građane", upozorio je Cvetković.

Vanredni izbori su veoma loš predlog, smatra Cvetković i podseća da je Vlada duboko zašla u drugu polovinu mandata, nalazeći se pred velikim poslovima i izazovima.

Govoreći o struji, on je najavio da će cena najverovatnije biti razmatrana krajem zime, u martu, kao i da će biti učinjeno sve da bi se napravio balans između potrošača i Elektroprivrede Srbije (EPS).

"U ovom trenutku cena struje u Srbiji je najniža u Evropi. To, sa jedne strane, ima negativan uticaj na funkcionisanje EPS, a sa druge strane daje loš signal potrošnji, jer se ono što je jeftino više troši", naglasio je Cvetković. Budući da određene kategorije stanovništva teško žive, rekao je Cvetković, prilikom korekcije potrebno je vagati između dva oprečna cilja - dobijanja firme koja ima dovoljan investicioni potencijal, a da se, pri tome, građani ne opterete previše.

Cvetković je uveren da će ova godina biti bolja nego prethodna i najavljuje da će biti postignut identičan BDP poput onog koji smo imali na početku krize, ukoliko u drugoj polovini 2011. dođe do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Plan je da u ovoj godinu smanjimo inflaciju. Prema projekcijama Narodne banke Srbije (NBS), inflacija će nastaviti da bude relativno visoka ili će ostati na istom nivou, dok se u drugom polugođu očekuje da padne znatno ispod tog nivoa i iznosi oko pet i po do šest odsto", naglasio je Cvetković.

On je izrazio nadu da će Telekom Srbija biti prodat po veoma dobroj ceni, jer se u kupovinu uključilo dosta velikih kompanija.

Prema Cvetkovićevim rečima, od kada je formirana Vlada do danas, na polju evropskih integracija ostvareni su ključni koraci.

"Ukoliko ovu godinu iskoristimo na pravi način i ostvarimo reforme koje smo zacrtali", istakao je Cvetković, "do kraja godine dobićemo status kandidata, ali i termin za početak pregovora".

Ukoliko to budemo uspeli, dodao je Cvetković, onda ćemo u mandatu ove Vlade završiti sve izuzev tog poslednjeg koraka, pregovora po poglavljima i stvarnog prijema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: