GSP: Bolji prevoz, skuplji prevoz

Povećanje cena od oko 20 odsto u javnom gradskom prevozu godine verovatno je bila jedina mera da se stabilizuje prihod svih javnih prevoznika, kažu u GSP-u.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Subota, 25.12.2010.

00:13

Default images

Radoslav Nikolić, generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, očekuje da će se na osnovu poskupljenja karata i markica u kasu najvećeg gradskog prevoznika mesečno sliti više od 90 miliona dinara.

"Poslednje povećanje cena bilo je 1. februara prošle godine, a u međuvremenu su svi parametri koji utiču na cenu prevoza drastično porasli. Cena goriva skočila je 40 odsto, struje 30 odsto, dok je kurs evra znatno porastao sa tadašnjih 75 na sadašnjih 105 dinara, a to prilično utiče na nabavku rezervnih delova", ističe Nikolić. On ne očekuje da će porast cena povećati broj švercera u autobusima, tramvajima i trolejbusima, i podseća da se putnici koji kupe markicu voze pod povoljnijim uslovima nego oni koji kupuju kartu na kiosku. "Nadam se da poskupljenje neće bitnije uticati na pad prodaje markica i pojedinačnih karata", rekao je Nikolić.

Na pitanje šta će GSP ponuditi Beograđanima sa novom cenom prevoza, generalni direktor ovog preduzeća navodi da su promene u prevozu vidljive. U narednoj godini, najavljuje, u 180 vozila gradskog prevoza biće ugrađeni klima-uređaji, tako da će polovina voznog parka GSP-a biti opremljena ovim uređajima.

"U ovoj godini nabavili smo 83 moderna, niskopodna i klimatizovana trolejbusa iz Belorusije koja već prevoze putnike", kaže Nikolić i dodaje da početkom maja prvi od 30 tramvaja španske kompanije Kaf stiže u pogone GSP-a.

"Posle dvadesetak godina prvi put se kupuju novi tramvaji. Od septembra očekujemo isporuku novih tramvaja u serijama, svakog meseca po četiri. Predviđena je i nabavka rezervnih delova, specijalnih alata, te obuka osoblja, transport i troškovi kontrole", kaže Nikolić.

GSP je u pregovorima sa osnivačem gradom da se do marta potpiše ugovor za nabavku 250 novih autobusa. Prvih 100 vozila trebalo bi da bude isporučeno u drugoj polovini sledeće godine, a ostatak do kraja 2012. Vrednost ove investicije je 70 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: