GSP: Prevoz skuplji "samo" 20 odsto

Beogradski javni prevoz poskupeće od Nove godine za 20 odsto, iako bi zbog velikog poskupljenja goriva, trebalo da bude i veće, saopšteno je iz Gradske uprave.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 23.12.2010.

15:17

Default images

Cena goriva je od februara prošle godine povećana za 40 odsto, pa je cena litra sa 75,3 dinara podignuta na 105,22 dinara.

Grad se opredelio da cene poveća do nivoa koji garantuje redovan broj vozila na ulicama grada, navodi se u saopštenju.

Cena markice po novom cenovniku za zaposlene za prvu zonu iznosiće 2.680 dinara, a za prvu i drugu zonu 3.200 dinara. Cena markice po novom cenovniku za učenike osnovnih škola iznosi 600 odnosno 800 dinara, u zavisnosti od zone, a za učenike srednjih škola, studente i penzionere 1.100 odnosno 1.500 dinara. Cena pojedinačne karte kupljene van vozila od 1. januara biće 50 dinara, u vozilu 100 dinara, dok cena doplatne karte nije korigovana, a grad će i dalje nastaviti da sugrađanima obezbeđuje subvencije, navodi se u saopštenju.

Tradicionalno, najveća rashodna stavka u gradskom budžetu je dotacija GSP-u i privatnim prevoznicima. Oni su poslednje dve godine dobijali nešto više od pet milijardi dinara godišnje, ali ta suma, zbog slabljenja dinara, nije isto vredna krajem ove i početkom 2009. godine.

U međuvremenu je povećana cena motornih ulja, rezervnih delova i naročito goriva, koje je u poslednje dve godine poskupelo 40 odsto. Na osnovu ovih parametara, poskupljenje javnog prevoza bi trebalo da bude najmanje 60 odsto, ali su se u gradu odlučili da cenovnik koriguju za trećinu te projekcije.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, imajući u vidu trenutnu materijalnu situaciju, grad se opredelio da cene poveća do nivoa koji garantuje redovan broj vozila na ulicama Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: