Devizne rezerve NBS 9,66 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su u novembru za 59,9 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 9,66 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

15:08

Default images

Dinar je u toku novembra nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto, saopštila je centralna banka.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na isti dan iznosile su 4,74 milijarde evra.

Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 439 odsto i istovremeno pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana novembra iznosile 2,09 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su iznosile 11,75 milijardi evra.

Tokom novembra ostvareni su prilivi po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 16 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od devet miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS tokom novembra isplaćeno je 8,1 miliona evra po osnovu obaveza prema inokreditorima, dok je u cilju obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru na međubankarskom deviznomtržištu prodato 185 miliona evra.

Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 728,3 miliona evra i bio je za 35,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: