Dragin: Ostajem vojnik partije

Na zamerke predsednika Tadića da je u poljoprivredi moglo mnogo više da bude urađeno, ministar Saša Dragin uzvraća podužom listom rezultata svog resora.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.11.2010.

00:07

Default images

U uspehe, i to, kako kaže, u uslovima najžešće krize, ubraja najveći izvoz poljoprivrednih proizvoda u istoriji Srbije od tri milijarde dolara, osnivanje svih institucija potrebnih na putu za pridruživanje EU, usvajanje 200 propisa usaglašenih sa evropskim standardima, osnivanje javnih skladišta, isplata subvencija u roku. Ipak, priznaje da može bolje.

"Sve može bolje, naravno. Ali, Ministarstvo poljoprivrede je u poslednje dve godine imalo odlične rezultate i treba da budemo ponosni na njih. Pozitivno smo ocenjeni i u izveštaju Evropske komisije", kaže Dragin.

Na pitanje da li je imao prilike da predsednika Tadića lično upozna sa ovim rezultatima, on kaže da veruje da je "predsednik dobro informisan kako i šta radimo" i dodaje da je namera kritike verovatno da nam se uputi poruka da još bolje radimo i trudićemo se da tako bude.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Dragin navodi da je "vojnik stranke". "U Vladi sam ispred DS, radim onako kako mi stranački vrh kaže i nije moj posao da se mešam u planove o eventualnoj rekonstrukciji", dodaje on.

On kaže i da "Cvetkovićev kabinet, u odnosu na prethodnu vladu, u kojoj sam takođe bio ministar, ima mnogo više energije. Neuporedivo se više radi u ovoj vladi, a i atmosfera je bolja".

Dragin naglašava i da, kada je reč o povećanju plata funkcionerima, potpuno podržavm predsednika Tadića koji smatra da takvo povećanje nije primereno.

Mleka u Srbiji i sada ima dovoljno

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže i da su nestašice mleka, koje su veštački izazvane, naglašavajući da "mleka u Srbiji i sada ima dovoljno". On dodaje da treba stvoriti uslove da ono, umesto na pijace, stiže do mlekara. "Posle šest meseci mojih stalnih upozorenja, Upravni sud je konačno doneo odluku i potvrdio ono što smo svi znali - da je problem na tržištu mleka izazvan monopolističkim položajem jedne velike kompanije. To je pobeda svih onih poljoprivrednika koji su proteklih šest godina bili primorani da potpisuju nepovoljne ugovore i prodaju svoje proizvode ispod cene", kaže ministar.

On dodaje da odluka suda omogućava poljoprivrednicima da traže naknadu štete i kaže da očekuje da poljoprivrednici počnu da podnose te zahteve.

Na upozorenja da se situacija na tržištu mleka neće brzo srediti, jer je zbog malih stimulacija države proizvođačima desetkovan stočni fond, Dragin odgovara da "te zamerke apsolutno ne stoje".

"Ministarstvo na mnogo načina pomaže proizvođačima i ulaže u ovu granu. Dajemo 30-40 odsto bespovratnih sredstava za kupovinu novog stada, seljak za svako grlo stoke koje drži dobija 12.500 dinara godišnje, premija za mleko iznosi 1,5 dinara po litru...", objašnjava on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: